Според екоминистъра трябва да проучим възможностите на шистовия газ

За да кажем “не“, трябва да е на базата доказателства за опасност за природата или здравето

Искра Михайлова, Сн: БГНЕС

Според министъра на околната среда и водите Искра Михайлова България има достатъчно добро екологично законодателство, което да позволи извършването на предварителни проучвания на евентуални залежи на шистов газ у нас, да се прецени къде технологиите създават опасност за природата или за здравето на хората и тогава да се казва “не“ за конкретния проект, а не да има мораториум. Михайлова припомни пред бТВ в понеделник, че като член на временната комисия за шистовия газ в предишния парламент, която обаче не приключи работата си, се е запознала с проблема и според нея той е в липсата на доверие.

“България има разгърнато екологично законодателство и ако се спазват нормите на това законодателство могат да бъдат правени предварителни проучвания за това къде е опасно, къде би могло да се прави проучване за шистов газ и ако то действително е опасно, действително се нарушава екологичното равновесие и се застрашава здравето на хората да се вземе съответното решение. Не чрез такива мерки, които са временни, като един мораториум“, каза екоминистърът.

По думите ѝ сегашната забрана за използване на технологията хидрофракинг “елиминира възможностите на екологичното законодателство в България, елиминира възможностите на европейското екологично законодателство и казва: не, ние въобще няма да правим нито опити, нито ще се интересуваме имаме ли такава възможност“.

“Нека да проверим дали имаме такава възможност, къде се нарушава екологичното равновесие, и когато ние имаме доказателства, че то се нарушава, ние с основание да кажем не просто “не“, а да кажем “не“, защото ще бъде нарушено това, ще бъде нарушено това, ще има заплаха за водите, за питейните води...“, каза Михайлова.

Тя изрази съмнение, че ще се даде отговор “да“ за предлагания за проучване регион на Нови пазар, за който американската “Шеврон“ спечели разрешително за търсене на шистов газ, но въведената забрана от Народното събрание блокира дейностите. “Районът, в който се предполага, че може да се търси шистов газ, е с доста населени места, с ниски подпочвени води, много дълбоки подпочвени води и със специфична геология. Така че малко вероятно е някъде да се получи отговор “да“, коментира Михайлова.

Министърът на околната среда и водите посочи, че идеята ѝ за ръководене на ведомството “към този момент се свежда до една проста практика - диалог, диалог с всички, които проявяват интерес към темите на околната среда, и всички, които имат планове за развитие на определени райони“. Според нея основно конфликтите са между интересите на местните власти за развитие и желанието на активни природозащитници да опазят природни ценности, паметници, защитени зони и в този диалог МОСВ трябва да играе активна роля.

По повод масовото застрояване на защитени зони по черноморското крайбрежие Михайлова коментира, че се обмисля вариант да се приеме временно предложеният в предишното Народно събрание от БСП мораториум за строителството в зоната по Черноморското крайбрежие. “Това е един от вариантите, който обмисляме, с пълното съзнание, че мораториумът е относително временна мярка и той трябва да бъде последван от много сериозни законодателни промени, които да гарантират, че точно тези ценни от екологична гледна точка зони ще бъдат защитени, на тази територия няма да се разрешава строителство, няма да се разрастват градовете в тази посока и няма да се строят повече хотели, което мисля, че не е в интерес включително и на туристическия бранш“, посочи екоминистърът.

Тя допълни, че много сериозно ще се запознае с въпроса за изпълнението на концесионния договор за ползването на земи от Национален парк “Пирин“ за ски съоръженията в курорта Банско. “Дали се спазва концесията, или не спазва, и какъв е размерът на територията, която е отредена по концесията - това е съдебният спор. Но големият спор е как ще се развива устойчиво туризмът, планинският туризъм, зимният туризъм в тези райони на България и дали той ще се развива за сметка на застрояване на някои защитени територии“, посочи Михайлова.

По повод коментарите след избирането ѝ за екоминистър относно водените срещу съпруга ѝ Станислав Копаров дела за източване на Държавния резерв, докато е бил негов директор, Искра Михайлова каза, че едно по едно обвиненията срещу него отпадат и се надява, че той ще успее да изчисти името си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?