Според експертите САЩ ще излязат от рецесията през 2009 г.

Над 90 процента от икономистите в САЩ смятат, че рецесията в страната ще свърши до края на тази година, показмват данните на американската Национална асоциация за бизнес икономика, цитирани от Асошиейтед прес.

Прогнозите на Националната асоциация за бизнес икономика са направени от 45 икономисти в периода 27 април - 11 май.

Около 74 процента от анализаторите, направили прогнозите, смятат, че рецесията, която започна в САЩ през декември 2007 г. и е най-дългата от края на Втората световна война, ще приключи през третото тримесечие на тази година. Други 19 процента твърдят, че тя ще приключи в последното тримесечие. Останалите 7 процента очакват рецесията да приключи през първото тримесечие на 2010 г.

За цялата 2009 г. анализаторите прогнозират средна безработица от 9.1 процента, което е доста голям скок в сравнение с 5.8-те процента от миналата година. Ако тези прогнози се оправдаят, това ще най-високото ниво на безработни в САЩ след 96-те процента, отчетени през 1983 г., когато страната пак се опитваше да излезе от сериозна рецесия.

Някои от анализаторите твърдят дори, че през второто тримесечие на идната година ръстът на безработните в САЩ ще скочи дори до 107 процента.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?