Според Емел Етем изпреварваме и Америка "в някои от сферите"

Според Емел Етем изпреварваме и Америка "в някои от сферите"

"Ние дори една Америка сме успели да заинтригуваме, да не кажа изпреварили, в някои от сферите". Така пред Дойче веле вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем описва първите си впечатления от своето едноседмично посещение в Съединените щати.

Основание да говори за "изпреварването" ѝ дава интересът, който проявили американските домакини "към някои от нашите политики и системи".

Отделна пред БТА вицепремиерът изтъква някои от предимствата на страната, като например, че "в България, за разлика от САЩ, има закон, в който ясно е посочено коя институция какви ангажименти има във всяка ситуация". Освен това "за две години и половина министерството е обучило близо 160 000 представители на местната власт.

Страната ни получила високи оценки от американската страна и за изгражданата у нас система за ранно оповестяване, въведения единен спешен телефон 112 и Центъра за аерокосмическо наблюдение.

Емел Етем много се радвала, когато видяла колко са доволни водените от нея експерти "от оценката, която получиха от американските си партньори, за нещата, които са направени".

Официално обявените "експерти", включени в делегацията, са председателят на парламентарната комисия по бедствия и аварии Венелин Узунов, зам.-министърът на здравеопазването Стоян Стоянов, началникът на Националната служба "Пожарна безопасност и спасяване" Николай Николов, директорът на Главната дирекция "Гражданска защита" в МИС Стефко Бурджиев.

"Аз делегацията, когато съм я правила, естествено съм имала в предвид точно това - да не е на политическо ниво, а по-скоро да преобладават експертите, защото много важно е в нашата работа те да виждат постиженията на другите свои партньори, те да могат да оценяват докъде са стигнали, какво още трябва да се прави", казва Емел Етем пред Дойче веле и добавя: "Ние, политиците, сме техен инструмент, с който те трябва да постигнат това, реално погледнато".

Заедно с американските си домакини стигнали до извода, че обучението на населението за справяне с бедствията и авариите трябва да започва от ранна детска възраст.

"Така малките ще разказват на възрастните наученото, защото по-големите предпочитат да гледат сериали или шоу програми", допълва българският вицепремиер.

След Вашингтон посещението ще продължи в щата Колорадо и Ню Йорк.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?