Според енергийния министър Гинка Върбакова била интелигентен и почтен човек

Според енергийния министър Гинка Върбакова била интелигентен и почтен човек

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята купувачката на българския бизнес на ЧЕЗ Гинка Върбакова за интелигентен и почтен човек. Това стана ясно в събота от думите на Петкова пред бТВ.

Тя подаде оставка по съвет на премиера Бойко Борисов ден след като след като стана ясно, че доскоро неизвестната фирма „Инерком”, чийто собственик е Гинка Върбакова, купува активите на ЧЕЗ в България. Причината за оставката беше нейното познанство с Върбакова. Коалиционните партньори в правителството обаче решиха тази седмица, че няма да приемат оставката ѝ.

Петкова обясни, че с Гинка Върбакова и съпруга ѝ я запознал неин познат, който по-късно станал кум на двойката. Върбакова е завършила лингвистика, а съпругът ѝ – ядрена енергетика, обясни енергийния министър. Петкова твърди, че общ бизнес с Върбакова няма. Тя уточни, че никога не се е занимавала с бизнес.

В отговор на обвиненията на Румен Овчаров от БСП тя го посъветва да прочете правителствената стратегия от 2003 г. за продажбата на ЕРП-тата, която е 2017 страници. Вчера Овчаров каза, че според него има очевидна договорка с българската държава в сделката за ЧЕЗ, цената на активите на компанията у нас е завишена 1.5 пъти.

ЧЕЗ започва да проучва възможността България да участва в покупката на електроразпределителното дружество, съобщиха от компанията вчера. Според "Инерком" резултат може да има до няколко седмици.

Още следващата седмица екип от адвокати и професионалисти ще бъде запознат с темата, за да прецени дали евентуалното приобщаване на българската държава ще противоречи на законите както в Чехия, така и в България. Основна пречка е арбитражното дело, по което чешката компания-майка съди България за 500 млн. евро. От ЧЕЗ са категорични, че не искат да губят пари по него.

Пред бТВ Петкова опроверга и твърдението на Овчаров, че оборудването за АЕЦ „Белене” не е се съхранява като хората и уточни, че начинът на съхранение е проверен и одобрен от Агенцията за ядрено регулиране. Тя определи думите на Овчаров като спекулации.

На въпроса остава ли министър на енергетиката, тя отговори: Благодаря на премиера, ГЕРБ и коалиционнните партньори за доверието. Това ме задължава изключително много.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?