Според ЕСПЧ присъдата на Алексей Навални е несправедлива

Алексей Навални

Присъдата от пет години затвор, издадена през 2013 г. срещу главния руски опозиционен лидер Алексей Навални по обвинение за финансови измами, е била несправедлива и има опасения, че може да е била и политически мотивирана, реши във вторник Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), предаде Франс прес.

В този случай "наказателните разпоредби са били тълкувани несправедливо в ущърб на подсъдимите" Навални и Пьотр Офицеров, заявиха европейските съдии. Те постановиха, че Москва трябва да изплати на всеки един от тях по 8000 евро компенсации за морални вреди и да покрие разноските по делото.

39-годишният Навални от години разкрива корупцията сред руския елит. Той незабавно приветства решението в блога си. "Истината е на наша страна и ние ще победим", заяви той и подчерта, че се бори "да защити Родината от крадците и негодниците, които са превзели властта в Русия". Той беше осъден, че като консултант на губернатора на Кировска област е отклонил сума от 16 милиона рубли (400 000 евро) от държавното предприятие за експлоатация на горите "Кировлес".

Другият обвиняем по делото Пьотр Офицеров е бизнесмен, който според обвинението е купил от "Кировлес" дървесина на цени под пазарните. Той беше осъден на 4 години затвор. През октомври 2013 г. областният съд потвърди присъдите, но ги замени с условни.

Европейският съд за правата на човека отбелязва, че след като бившият директор на компания "Кировлес" е приел да сътрудничи на обвинението, от декември 2012 г. той е бил съден отделно. Съдът, който е постановил присъдата срещу него, обаче не е оставил никакво съмнение, че Навални и Офицеров са замесени в случая. ЕСПЧ смята, че вследствие на това по време на делото срещу опозиционния лидер и другия подсъдим, съдиите е трябвало да се съобразяват с риска да произнесат противоречиви присъди и това им е попречило да търсят истината и да произнесат справедливи присъди.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?