Според еврокомисар отговорност за войната в Газа носи Хамас

Европейският комисар за развитието и хуманитарната помощ Луи Мишел заяви, че Хамас носи цялата отговорност за войната, която опустоши палестинските територии, съобщиха информационните агенции в понеделник.

Изявлението бе направено в Джабалия (в северната част на ивицата Газа), където Луи Мишел пристигна, за да установи размера на разрушенията вследствие на израелската офанзива.

По думите на еврокомисаря на общественото мнение в Европа вече му е "втръснало" да вижда как Европейската комисия, държавите от ЕС или големите донори постоянно плащат за инфраструктурни обекти, които системно биват разрушавани.

Европейският съюз е основен донор на палестинската автономна власт. Европейските страни категорично отказват да сътрудничат с Хамас, а движението е включено от ЕС в списъка с терористични организации.

Същевременно Eвропейският съюз отпуска още 58 милиона евро спешна помощ за палестинското население. 32 милиона ще бъдат отпуснати специално за подпомагане на населението в Газа. Останалата част от средствата  ще бъде отпусната предимно за палестинци,  които живеят в Ливан.

Комисарят Мишел ще настои пред властите на Израел да бъде осигурен "бърз коридор" за прехвърляне на хуманитарната помощ в Газа.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?