Според Европейската сметна палата мигрантите в ЕС са дискриминирани

Според Европейската сметна палата мигрантите в ЕС са дискриминирани

Мигрантите в ЕС са дискриминирани, сочи доклад, представен в четвъртък от Европейската сметна палата и цитиран от БТА.

Въпреки че европейското законодателство предпоставя равни права, имиграцията от страни извън ЕС продължава да поражда отрицателни чувства у много европейци, се допълва в документа. В някои държави от ЕС това оказва отрицателно въздействие на приобщаването на мигрантите, заключава палатата.

Колкото по-рано започне процесът на приобщаване, толкова по-вероятно е той да завърши успешно. Правилата, които се прилагат за мигрантите, не са еднакви навсякъде ЕС, а това кара чужденците да се придвижват от една страна в друга и допълнително забавя тяхното приобщаване. Общият размер на изразходваните средства за приобщаване остава неизвестен за Европейската сметна палата, показва документът.

Отбелязва се, че от 2015 г. ЕС е осигурил над пет милиарда евро допълнително за справяне с увеличения миграционния поток. Над 100 млн. евро са били насочени за приобщаване.

 

Миналата година държавите от ЕС са съобщили, че се нуждаят от още около 450 млн. евро за тази цел.

Повечето държави в ЕС нямат пълна представа за броя на подпомаганите мигранти или за сумите, използвани за тяхното приобщаване. Над 400 различни организации участват в управлението на мерките за приобщаването на мигрантите, но липсва достатъчна съгласуваност, показват изводите.

Дългосрочното въздействие на скорошния приток от мигранти ще зависи от това доколко добре те са се вписали в европейското общество, коментира българският представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова, цитирана в съобщение на институцията.

Представеният днес документ разглежда положението на мигрантите, допуснати да останат в ЕС законно - над 21 милиона души. Около четири процента от населението на Общността се състои от мигранти от страни извън ЕС.

 

За периода 2013 - 2016 г. около 3,2 милиона такива мигранти са получили европейско гражданство.

 

Ако се вземе предвид второто поколение мигранти, около 18 на сто от населението в ЕС е с мигрантски произход, уточнява Европейската сметна палата.

Споделяне

Още от Европа