Според Франция сирийската криза може да се реши чрез по-тесен диалог с Русия

Според Франция сирийската криза може да се реши чрез по-тесен диалог с Русия

Франция заяви, че вижда възможност за решаване на кризата в Сирия, след като Русия изглежда вече приема, че тя няма военно решение, а някои от опонентите на президента Башар Асад са се отказали от предварителните си условия, предаде Ройтерс.

Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон промени твърдата позиция на своята страна, че Асад трябва да се оттегли от власт, като каза, че не вижда негов легитимен приемник на този етап и че приоритетът е да не бъде допуснато превръщането на Сирия в провалена държава.

"Не мога да дам подробности, но мисля, че в момента ни се е отворила възможност. Мисля, че руснаците осъзнават, че няма военно решение на конфликта", каза в публикувано в четвъртък интервю за в. "Монд" френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, който бе министър на отбраната при предишния президент, Франсоа Оланд.

"Би трябвало да постигнем целта си с нов метод, който включва установяване на силни принципи, които да са неоспорими, и без поставяне на предварителни условия, а чрез изграждане на нови мостове между различните участници", заяви Льо Дриан.

Франция настоява сирийският конфликт да се реши чрез надежден политически преход въз основа на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, договорени между воюващите страни под егидата на световната организация в Женева.

Париж се надява да създаде малка контактна група, която да придвижи напред усилията за постигане на мир, каза неназован френски дипломат.

Според френски официални лица страната настоява за възобновяване на диалога с Русия за Сирия отчасти защото се е получил вакуум заради САЩ, които според тях нямат ясна политика за Сирия извън побеждаването на групировката "Ислямска държава".

"Руснаците нямат никой друг. Нямат смислен събеседник. Няма с кого да се захванат освен с французите", каза европейски дипломат.

Споделяне

Още от Свят