Според френски министър ЕС трябва да се подготви за Брекзит без споразумение

Френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо

Постигнатото с Лондон споразумение за излизане на Великобритания от ЕС е единственото възможно споразумение и ЕС трябва да се подготви за Брекзит без споразумение, заяви в Брюксел френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо, цитирана от Франс прес.

"Споразумението за напускане е единственото възможно споразумение", предупреди тя при пристигането си за среща с колегите си от ЕС след вчерашното решение на британския премиер Тереза Мей да отложи насроченото за днес гласуване по това споразумение в парламента.

Мей започна обиколка на европейски столици в опит да получи нови отстъпки от 27-те, за да убеди парламента си да подкрепи сделката за Брекзита преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел.

"Много сме обезпокоени от отлагането на гласуването. Направихме много отстъпки, за да се стигне до това споразумение и не носим отговорност за британската политическа ситуация", подчерта Лоазо.

Европейските лидери ще обсъдят тази ситуация на срещата си на върха на 13 и 14 декември и "нашата отговорност е да се подготвим за вариант без споразумение, защото тази хипотеза е възможна", каза Лоазо.

"Много съм обезпокоена. Брекзит без споразумение е много лоша новина за Великобритания и това ще има последици за Франция", заяви тя, като увери, че Париж е готов да се справи с тези последици.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа