Според ГЕРБ служебното правителство възпроизвежда кабинета "Орешарски"

Според ГЕРБ служебното правителство възпроизвежда кабинета "Орешарски"

От ГЕРБ излязоха с нови критики срещу служебния кабинет и го обявиха за "едно възпроизвеждане на правителството на Пламен Орешарски".

"Само че с тази разлика, че тогава имаше действащ парламент. Другата разлика е, че тогава управляваха втората и третата политическа сила, а сега третата и четвъртата. Вероятно след някоя друга година могат да управляват четвъртата и петата", каза пред журналисти Тома Биков.

Този път поводът за пресконференцията в централата на партията бяха кадрите на "БСП, малко на ДПС и за цвят на Мая Манолова" в кабинета.

"Политическа украска"

"Правителството заработи вече няколко седмици. Бяха назначени както министрите,така и заместник-министрите в повечето кабинети. Тук трябва да се каже, че все пак голяма част от тях имат политическа украска. Такава се забелязва в членове и симпатизанти на БСП. Самата Социалистическа партия и нейният председател Корнелия Нинова се афишират само с Янаки Стоилов, но той не е единственият", каза Христо Гаджев от ГЕРБ.

Той избори и конкретни примери сред зам.-министрите, областните управители и заместниците им. Изброиха и министри, които обвързаха с БСП: "Бойко Рашков беше депутат от БСП в 39-ото Народно събрание. От другите министри - Христо Бозуков, министърът на земеделието, е изявен симпатизант на БСП, а по времето на правителството Орешарски беше назначен за председател на Селскостопанската академия. Г-жа Стела Балтова, министърът на туризма, беше заместник шеф на Агенцията по туризма по времето на Тройната коалиция".

Биков пък обяви, че самият Орешарски бил назначен за съветник към служебния кабинет и отговарял за кадровата политика. По-късно говорителят на служебния кабинет Антон Кутев определи твърденията за Орешарски като "абсолютно неверни". "Имаше там още няколко неща, които бяха откровени лъжи. Тези хора като говорят, не знаят ли какви са фактите или лъжат", добави Кутев.

Само преди няколко седмици, при смяната на властта, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави президента за състава на кабинета, който сега партията му критикува.

"В личен план мисля, че е направен прекрасен избор от президента Румен Радев за всички вас", каза тогава вече бившият премиер на министрите от служебния кабинет.

Сега ГЕРБ твърдят, че се прави преврат срещу демокрацията. Тезата се повтаря от Борисов, както и от други представители на партията. Преди дни евродепутати от ГЕРБ дори изпратиха писмо от Европарламента и Еврокомисията, в което обявиха, че действията на служебния кабинет са "пълзящ опит за преврат".

"Борисов не е канибал"

В отговор на въпрос как би коментирал излизането в неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и ДАР, както и дали в ГЕРБ приемат думите на Бойко Борисов, че се готви преврат, Биков заяви:

"Г-н Борисов не е канибал. Това го знаем от личен опит всички, които общуваме с него. Никой от нас не е бил изяден, а за всичко друго може да питате господин Рашков".

Преди дни самият Борисов използва подобни думи в отговор изказване на Рашков: "Както чувам, вече съм изял някой човек. Само това не са ми пришили. На филета ли? Не съм канибал".

Поводът беше заявка на Рашков, че е получил информация за заплаха, отправена от Борисов.

"Днес пристигна при мен един човек, който такива ужасяващи неща ми съобщи, че аз не знам къде живеем, в ква държава живеем или сме живели, не мога да си обясня. Нещо ужасяващо е – как му е казано, че има жена и деца или пък има семейство, които няма да разберат дали не ядат неговото месо. Вие такова нещо чули ли сте досега? Защото аз не съм", каза тогава Рашков.

ГЕРБ видя сценарий за "служебна победа на изборите"

По време на пресконференцията Биков обяви, че сегашната ситуация била преврат, защото в момента управлява "коалиция между БСП, ДПС и Мая Манолова", но без да е спечелила избори. По думите му понеже тези партии от "години са показали, че не могат да спечелят изборите", сега служебното правителство подготвяло служебна победа.

"Те подготвят някакъв сценарий, с който да спечелят изборите служебно, само че не знаят как да го направят. Самите те няма да са в състояние да си изпълнят сценария и ще предизвикат хаос. Машинното гласуване може да се превърне в тотален проблем на всички ни и да блокира изборите. Това не знам дали е в техния сценарий, но потенциалът това да се случи е изключително висок", каза Биков.

Само преди няколко месеца от ГЕРБ твърдяха, че "като правило оплакването от начина на организация на изборите е патент на губещите".

"Участвали сме в избори повече от 15 години. Печелили сме, случвало се е и да губим. Не си спомням някога, без значение какъв е резултатът, да се оплакваме какви са правилата, как е организирано и кой организира изборния процес", каза през март Томислав Дончев, като тогава все още управляващата ГЕРБ се опита да прехвърли вината за сложните протоколи на ЦИК и опозицията в лицето на БСП.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?