Според Германия "Ислямска държава" ползва гранатомети от България или Китай

Германската разузнавателна служба (BND) смята, че групировката "Ислямска държава” притежава зенитни ракетни комплекси. Това са преносими гранатомети по руски образец, но вероятно са произведени в други държави, като България или Китай, съобщава бТВ в понеделник.

Според информацията, членовете на екстремисткото движение са се сдобили с него от бази на сирийската армия. За разлика от останалите средства за противовъздушна отбрана, тези оръжия са прости и лесни за използване, и с тях може да бъде свален самолет.

В момента няколко авиокомпании летят, сред които "Аустрия еърлайнс” и "Карат еъруейс”, извършват полети над Северен Ирак. Според германското разузнаване самолетите им са уязвими при обстрел от терористи, особено при излитане или приземяване.

Междувременно кюрдските сили са изтласкали вчера бойците на „Ислямска държава” от северносирийския град Кобане, предаде ТАСС. Джихадистите са отстъпили и сега са на 6 км от града. Опитите им да се укрепят в покрайнините и да отрежат Кобане от граничния пункт с Турция са били неуспешни. Според очевидци в боевете на североизток от Кобане са убити и ранени над 50 джихадисти, като десетки са взети в плен.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?