Според Горанов с пернишки данъци не е възможна виенска инфраструктура

МФ "разсъждава“ за вдигане на данък сгради, но не е готово да го предложи

сн: БГНЕС

"Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци". Така финансовият министър Владислав Горанов илюстрира по време на петъчния парламентарен контрол тезата си, че ако общините искат да събират повече приходи, това трябва да стане през по-голяма събираемост от имуществените данъци.

Горанов трябваше да отговори на парламентарни въпроси за финансовата децентрализация на общините и евентуални промени в Закона за местните данъци и такси.

От години общините настояват да получават 2 процентни пункта от данъка върху личните доходи, който е 10%, тоест 20% от постъпленията по това перо. Финансовото министерство обаче е твърдо против подобна схема. По време на втория кабинет на ГЕРБ Горанов предложи друг вариант – да се даде възможност общините, които решат, да вдигнат в своя полза плоския данък от 10% на 12%. Местната власт обаче се уплаши да прави подобни стъпки, за да не загуби популярност и идеята пропадна.

"Кметовете искат да управляват по-голям ресурс, без да участват в определянето и събирането му", отбеляза в петък Горанов. Той подкани левицата да внесе законодателни предложения за увеличаване на общинските данъци.

"Местната инфраструктура действително е скъпа, но за да се повиши приходната база на общините, трябва да се направи преоценка на приходната база на имущественото облагане", каза Горанов. Идеята е не толкова да се повишават ставките на данък сгради, колкото да се актуализира данъчната стойност. За новите имоти обичайно тя е висока, докато за сгради, които дори да са разположени в центъра, но не са били обект на разпоредителни действия в последните години, са силно подценени и не съответстват на пазара.

"Върху това разсъждаваме в Министерството на финансите", каза Горанов, но не се ангажира с обещание за законодателни промени. Той сам отбеляза, че подобна тема ще е трудна предвид предстоящите местни избори през 2019 г.

Финансовият министър за пореден път разви тезата си, че трябва да се преосмисли и облагането на автомобилите, така че замърсяването на околната среда, което причиняват, да има по-голяма тежест при определянето на данъка, а не толкова покупната им цена. В противен случай България можела да се превърне в склад на замърсяващи дизелови возила, когато бъдат забранени в ЕС.

"Облагането на МПС е тема, която трябва да бъде сериозно разгледана на базата на несъвършения модел от началото на века. Не се отчита екологичната тежест на автомобилите. Там има сбъркани стимули и допускаме да станем гробницата на Европа на стари коли, особено на дизеловите", подчерта Горанов.

Финансовият министър коментира пред журналисти, че още няма яснота около великденските добавки на пенсионерите.

Той се раздразни от изказване на социалния министър Бисер Петков, който каза, че Министерският съвет ще реши на 28 март дали ще има великденски добавки за пенсионерите. Позицията на социалното министерство е да се запази досегашният размер на великденските добавки - 40 лева.

Във връзка с думите на социалния министър, Владислав Горанов коментира: "Той сигурно си има в бюджета тези пари, за да ги плати." "Не му е работа на министър Петков, той по-скоро е цитирал какво е било предишния път, когато са раздавани", добави финансовият министър.

"Трябва ни още малко време, за да преценим дали може в рамките на гласувания закон за бюджета да се отпуснат добавки към пенсиите за Великден. Още малко време ни трябва за анализ на текущото изпълнение на бюджета, тъй като виждате, че излизат постоянно нови ангажименти. Знаете, че ангажимент беше поет към служителите на МВР. Докато бях в Аржентина, разбрах, че се е постигнало някакво споразумение и със служителите на Съдебната охрана и изпълнение на наказанията към Министерството на правосъдието", обясни финансовият министър.

Преди дни премиерът Бойко Борисов потуши поредната заплаха за протест – този път на надзирателите в затворите, с обещанието за 15 млн. лв. за увеличение на заплатите им. По-рано, през януари, служителите на МВР получиха извънредни 100 млн. лв. заради опасност да протестират около откриването на българското европредседателство.

По време на парламентарния контрол Владислав Горанов каза още, че не подкрепя отхвърлянето на лимитите за ваучери за храна. Той отговори на въпрос на депутата Даниел Йорданов относно либерализиране на системата за ваучери за храна.

"Квотната система е заложена в Закона за корпоративното подоходно облагане и всяка година размерът им се утвърждава със Закона за бюджета. През последните години квотата на ваучери се увеличава с близо 15% годишно. Даването на ваучери не може да бъде безлимитно, защото това са загуби за бюджета от социални и данъчни приходи", посочи Горанов.

По думите му има некоректни работодатели, които намаляват възнагражденията на работниците с размера на ваучерите. Често с ваучери се купували напитки и цигари вместо храна.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?