Според гръцките лидери страната е близо до излизане от кризата

Янис Стурнарас

2013-та ще бъде година на поврат за растежа на гръцката икономика. Това заяви премиерът Андонис Самарас на бизнес форум в Атина, изказвайки увереност, че Гърция ще успее да се справи с кризата, предаде гръцкото радио.

Самарас потвърди, че неговото правителство няма да взима повече нови мерки за икономии.

В тези трудни времена Гърция облагодетелства развитието на бизнеса, каза Самарас, изтъквайки, че това е пътят, през който страната ще излезе от кризата. Той постави като основно условие Гърция да остане надеждна сила, да се увеличи нейната ликвидност и да се насърчи деловият климат в страната.

Гърция успя до голяма степен да избегне опасността, вече никой не говори за излизане на страната от еврозоната, дори и икономистите, които твърдяха това, поискаха извинение. Това заявява същевременно финансовият министър Янис Стурнарас в интервю за британския в. "Гардиън", цитирано от в. "Имерисия" и от БТА.

Стурнарас е оптимист, че Гърция скоро ще преодолее кризата, като изтъква, че "това е като маратон, последните километри са най-трудни заради умората".

Бъдещето на Гърция зависи и от Европа, от нейната архитектура, нуждаем се от една по-федерална Европа, от по-голямо единство и кохезия. Спасителните пакети за Гърция, Португалия и Ирландия са примери на значими промени в тази архитектура, отбелязва финансовият министър на страната.

Във връзка с Кипър Стурнарас предупреждава, че евентуален фалит на острова е заплаха, като подчертава, че е нужно внимание и бдителност. Еврозоната вече има опит в управлението на кризите и не съм притеснен, че ще имаме проблем с Кипър.

За ролята на Европа при преодоляване на кризата, финансовият министър на Гърция изтъква, че очаква "повече солидарност" от стария континент.

Същевременно в. "Вима" цитира думите на Стурнарас, че Гърция е все още далеч от споразумение с Тройката международни кредитори (ЕК, ЕЦБ и МВФ), за да може страната да получи следващия транш от договорените заеми. Тройката инспектира в Атина изпълнението на гръцкия бюджет, а заключителните ѝ оценки ще са определящи за отпускането на поредния транш от международните заеми за страната.

В. "Елефтеротипия" отбелязва, че планираната за днес среща на премиера Андонис Самарас с Тройката ще бъде решаваща за изхода на преговорите.

Според в. "Та неа" различията между Тройката и кабинета в Атина се свеждат да три основни въпроса, свързани с данъците и осигурителните фондове. Събирането на приходите в бюджета изостава. Актуализирани официални данни сочат, че гръцката икономика се е свила още в края на миналата година и че се очаква да се свие с 25 процента преди страната да възобнови растежа, както се очаква през втората половина на тази година.

Под заглавие "епосът за корупцията продължава" в. "Етнос" пише, че разкритията за корупция в държавата придобиват размерите на цунами и че съдебните власти са се заели да изяснят скандални случаи на корупционни практики с лекарства и в националното радио и телевизия ЕРТ. Констатирано е също безконтролно раздаване на пенсии и липсата на каквито и да са контролни органи.

Цитира се потресаващ случай, при който убийците на кмет на Кавала, които в момента излежават присъди в затвора, продължават да получават зад решетките 50 на сто от заплатите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани