Според гръцкия финансов министър "има светлина в тунела за Гърция"

Според гръцкия финансов министър "има светлина в тунела за Гърция"

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас е убеден, че има "светлина в тунела" за Гърция и че сегашното правителство в Атина ще има време, за да се справи с кризата, пише в. "Етнос", цитиран от БТА в петък.

В интервю за Си Ен Ен Стурнарас уверява, че ако реформите се реализират успешно, няма да има повече рестрикции и че това е последният пакет от строги мерки за икономии, предприети от правителството в края на миналата година.

През 2012 г. изпълнението на бюджета бе по-добро от очакваното, надявам се, че същото ще стане и през 2013 г. Ако успеем, мерките през 2014 г. няма да бъдат толкова жестоки, казва още гръцкият министър на финансите пред американския телевизионен канал.

Сега сме по-сигурни, но е истина, че 2013 -та ще бъде трудна година... В момента обаче има светлина в тунела, допълва той.

Запитан за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, финансовият министър е на мнение, че тази вероятност е "твърде малка", но изказва несъгласие с американската журналистка, окачествила като "крехка" политическата ситуация в Гърция. По думите на министъра правителствената коалиция в страната е силна.

Янис Стурнарас смята още, че шумът около т. нар. списък Лагард в Гърция е бил предизвикан заради липсата на аргументи от страна на опозицията за реалните проблеми, като например за икономиката.

Опозицията използва списъка като алиби, защото няма аргументи, няма идеи, които да предложи на мен и на правителството за това как трябва да се управлява икономиката, изтъква министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани