Според икономисти от НДСВ правителството е в неплатежоспособност

Миналата седмица правителството е снижило фискалния резерв до 3.3 млрд. лева, което означава на практика, че то е в неплатежоспособност. Това коментираха в четвъртък икономистите на НДСВ Милен Велчев, Любомир Дацов и Николай Василев.

Бившият заместник-финансов министър Любомир Дацов посочи, че в момента нивото на фискалния резерв е под критичния минимум и “простичко казано сме в ситуацията на правителството на Виденов”.

“Сребърният фонд в момента се ползва от правителството и така то нарушава закона. Управляващите са в ликвидна криза или с други думи – в неплатежоспособност“, заяви Дацов. По думите му да допуснеш да се доближиш до тази долна граница е управленска безотговорност.

“Правителството на ГЕРБ завари двойно по-голям фискален резерв, чиято първа половина имаше лукса да изхарчи. Използването на втората половина е по-трудно, защото минава през фонда “Козлодуй”, Сребърния фонд, както и някои други “неприкосновени” фондове“, коментира бившият финансов министър Милен Велчев.

“Правителството вместо да мисли за осигуряване на достъп до капиталовите пазари, за да рефинансира облигациите, които предстои да се платят в началото на следващата година, по-скоро мисли да ги плати с парите за българските пенсионери. Въобще нямаше да има нужда да се замисляме как да платим тези облигации, ако не беше изхарчена първата половина от фискалния резерв“, заяви Велчев.

Според него един от проблемите с инвестирането на Сребърния фонд в държавни ценни книжа е, че ако се наложи да се плащат пенсии няма с какво да се платят.

“Ако бъде позволено Сребърният фонд да се инвестира особено в български акции, това ще бъде най-голямата кражба, която познаваме. Такива опити за облигиране на Сребърния фонд имаше и по времето на тройната коалиция, но ние спряхме нашите коалиционни партньори. Мисля, че те трябва да са ни благодарни за това, защото операцията щеше да предизвика скандал, който да надмине 99% от всички други скандали. Подобен скандал с управлението на пенсионните фондове в Гърция коства мандата на правителството преди ПАСОК и беше една от основните причини за сегашното състояние на Гърция. Така че за доброто на страната и доброто на самите управляващи ги съветваме да се въздържат от подобни операции“, заяви Велчев.

“Оценката на Европейската комисия да ни постави в група от 12 рискови държави е справедлива, заради огромната междуфирмена задлъжнялост“, каза от своя страна бившият министър на икономиката Николай Василев. “Управляващите не правят нищо по този въпрос, а и няма какво да направят при инвестиции по-ниски от времето на правителството на Виденов“, каза Василев.

Той все пак направи няколко предложения към правителството - да се даде възможност на всички кредитори да трансформират своите вземания, просрочени над 3 месеца, в търгуеми облигации, да се даде възможност на всички кредитори да трансформират своите вземания, просрочени над 12 месеца, в акционерен капитал на фирмата-длъжник. “Драматично да се ускорят процедурите по несъстоятелност и ликвидация в Търговския закон и те да станат най-бързите в Европа. Стимулиране на развитието на капиталовите пазари, като много фирми да могат да съберат необходимия им акционерен капитал чрез първично публично предлагане“, допълни още Василев.

Експертите на НДСВ ще инициират широка дискусия за финансовата стабилност на страната и ще изготвят документ с мерки, които правителството може да използва.

Споделяне

Още от България