Според Иран Китай не приема нови санкции срещу Техеран

Иран и Китай са постигнали съгласие, че "оръжието" на санкциите срещу Техеран заради отказа му да спре да обогатява уран, е загубило своята ефективност. Това заяви на пресконференция в Пекин главният преговарящ по иранската ядрена програма Саид Джалили, който е на визита в китайската столица, предадоха световните агенции.

"По време на разговорите, с моите китайски събеседници  подчертахме, че оръжието на санкциите е загубило своята ефективност", подчерта Джалили, цитиран от Франс прес.

Той даде пресконференция след среща с китайски висши политици, сред които и китайския външен министър Ян Цзечъ.

"Иранците са свикнали със санкциите. Ние ще продължим по  "ядрения" път, по който сме поели, още по-решително", каза Джалили, цитиран от Ройтерс.

Той призова западните страни да променят техните погрешни методи и да престанат да заплашват Иран.

По-рано тази седмица САЩ съобщиха, че Китай се е ангажирал да участва в сериозни преговори в лоното на Съвета за сигурност на ООН относно приемането на резолюция с нови по-строги санкции срещу Техеран.

Китай, който има право на вето в Съвета за сигурност, месеци наред не откликва на призивите на Запада да подкрепи идеята за подобна резолюция със санкции и отклонява обсъждането на този въпрос, отбелязва Ройтерс.

Преди ден постоянният представител на САЩ в Световната организация Сюзън Райс съобщи,  че Китай се e съгласиl да участва в "сериозни преговори" в ООН по проблемите на иранската ядрена програма

Консултациите в Съвета за сигурност на ООН за нова резолюция за въвеждане на допълнителни санкции срещу Иран ще започнат още следващата седмица, заяви и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. В консултациите ще участват както представители на т. нар. шесторка - САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция и Германия - така и представители на други страни, заявила Клинтън.

В конферентен телефонен разговор между високопоставени представители на външните министерства на страните от "шесторката" китайската страна изразила готовност "да обсъжда конкретни потенциални санкции".

Споделяне

Още от Свят