Според Иран Китай не приема нови санкции срещу Техеран

Иран и Китай са постигнали съгласие, че "оръжието" на санкциите срещу Техеран заради отказа му да спре да обогатява уран, е загубило своята ефективност. Това заяви на пресконференция в Пекин главният преговарящ по иранската ядрена програма Саид Джалили, който е на визита в китайската столица, предадоха световните агенции.

"По време на разговорите, с моите китайски събеседници  подчертахме, че оръжието на санкциите е загубило своята ефективност", подчерта Джалили, цитиран от Франс прес.

Той даде пресконференция след среща с китайски висши политици, сред които и китайския външен министър Ян Цзечъ.

"Иранците са свикнали със санкциите. Ние ще продължим по  "ядрения" път, по който сме поели, още по-решително", каза Джалили, цитиран от Ройтерс.

Той призова западните страни да променят техните погрешни методи и да престанат да заплашват Иран.

По-рано тази седмица САЩ съобщиха, че Китай се е ангажирал да участва в сериозни преговори в лоното на Съвета за сигурност на ООН относно приемането на резолюция с нови по-строги санкции срещу Техеран.

Китай, който има право на вето в Съвета за сигурност, месеци наред не откликва на призивите на Запада да подкрепи идеята за подобна резолюция със санкции и отклонява обсъждането на този въпрос, отбелязва Ройтерс.

Преди ден постоянният представител на САЩ в Световната организация Сюзън Райс съобщи,  че Китай се e съгласиl да участва в "сериозни преговори" в ООН по проблемите на иранската ядрена програма

Консултациите в Съвета за сигурност на ООН за нова резолюция за въвеждане на допълнителни санкции срещу Иран ще започнат още следващата седмица, заяви и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. В консултациите ще участват както представители на т. нар. шесторка - САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция и Германия - така и представители на други страни, заявила Клинтън.

В конферентен телефонен разговор между високопоставени представители на външните министерства на страните от "шесторката" китайската страна изразила готовност "да обсъжда конкретни потенциални санкции".

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?