Според Израел сирийските химически оръжия са "изцяло под контрола" на Асад

Президентът се отнасял "отговорно" към химическия арсенал

Режимът на президента Башар Асад контролира напълно арсенала от химическо оръжие на Сирия, заяви Амос Гилад - висш представител на израелското министерство на отбраната.

 

Сирийската армия разполага със значително количество химически оръжия, режимът води битка за оцеляване, но цялото химическо оръжие и оръжията за масово унищожения са под неговия пълен контрол, каза Гилад по израелското обществено радио.

 

Тревожното, разбира се, е че режимът ще се дестабилизира, с което ще се дестабилизира и контролът, но засега цялото неконвенционално оръжие е под пълния контрол на сирийските власти, каза той, цитиран от Ройтерс.

 

Западните страни и Израел изразиха опасения, че с отслабването на режима химическото оръжие може да попадне в ръцете на екстремистки групировки.

 

"Според сведенията, които имаме (ливанското шиитско движение) Хизбула не разполага с химическо оръжие, идващо от Сирия, и химически оръжия не са прехвърляни към терористични организации като Ал Каида. Не бива да се тревожим от несъществена информация и несъществуващи факти", добави Гилад.

 

Същевременно вестник "Аарец" цитира друг високопоставен представител на израелските власти, без да го назовава, според когото режимът на сирийския президент Башар Асад взема предпазни мерки, за да не позволи химическите му оръжия да попаднат в ръцете на бунтовниците.

 

"Той се отнася отговорно към химическите оръжия" въпреки натиска, на който е подложен, заяви служителят", цитиран от "Аарец". "Израел обаче продължава да е доста притеснен, защото е трудно да се разбере дали тези стъпки ще бъдат достатъчни в деня, когато падне Асад", каза той.

И двете изявления са по повод твърдения на сирийските бунтовници, които обвиниха режима на Асад, че е прехвърлил химически оръжия към летища на границата, ден след заплахата на Дамаск да използва тези оръжия в случай на "нападение отвън".

Израелското население може да бъде спокойно и не бива да променя начина си на живот, да се подава на истерия и да слуша всевъзможни драматични съобщения, подчерта Амос Гилад.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?