СЕМ изслуша още двама кандидати за директор на държавната телевизия

Според Каменаров БНТ в момента е "кентавър", според инж. Главчев трябва да е "религия"

Според Каменаров БНТ в момента е "кентавър", според инж. Главчев трябва да е "религия"

Съветът за електронни медии (СЕМ) изслушва във вторник още двама кандидати за генерален директор на БНТ – оперативният директор на телевизията Константин Каменаров и инж. Радослав Главчев – редовен участник във всички конкурси за шеф на БНТ.

СЕМ трябва да обяви решението си на 26 юли. В понеделник надзорниците изслушаха първите двама кандидати – Вяра Анкова (настоящ директор на БНТ и претендент за втори мандат) и Валерий Тодоров, който бе два мандата начело на БНР. В сряда концепциите си пред съвета ще представят последните двама кандидати - Оли Груева и Красимир Ангелов.

Константин Каменаров, който е дългогодишен журналист от БНТ и след близо десет години в частния бизнес се върна в "телевизията - майка" като част от екипа на Вяра Анкова, изтъкна, че приоритет на обществената медия трябва да са реализирането на големи кампанийни проекти, както и изграждането на популярна интерактивна платформа.

"Като говорим за нови медии аз нямам предвид сайт. Става дума за нещо много, много по-крупно, много по-голямо, много по-смислено и важно, с много по-голям потенциал. То се нарича интернет портал. Това е една съвършено самостоятелна, много мощна допълнителна, алтернативна собствена медия, платформа, която позволява едно предаване да продължи далеч по-дълго от неговото ефирно време", поясни Каменаров.

Според Каменаров обществената телевизия трябва да има роля на ментор и да е критична, дори и към други медии.

По думите му БНТ трябва ясно да дефинира, че "не сме казионната, малко скучничката, държавна телевизия, а единствената гарантирано достоверна медийна платформа и естественият партньор на гражданите на тази държава".

Той определи телевизията като "кентавър - леко объркана в мисията си да изпълни обществената си функция".

Каменаров разкритикува "остарелия подход" в мениджмънта на БНТ и "липсата на съвременно бюджетиране". Настоя за по-добра комуникация с журналистите в телевизията, като сподели, че в момента из коридорите на БНТ се чуват въпроси от типа на: "вярно ли е че.. чували ли сте, че.." Колегите трябва да спрат да разбират за наши решения от други медии, поясни той.

"И това е задължение на мениджмънта. Не е нещо, което струва много пари и изисква специални творчески умения - а са азбучни комуникационни практики. Днес в БНТ работят повече от 1000 души. Те изискват своята вътрешна малка медия, която да прави компетентни, грамотни и информирани предавания", Каменаров.

Запитан от член на СЕМ дали се разграничава от сегашното ръководство на БНТ, Каменаров заяви: "През ум не ми е минало да се дистанцирам от екипа. Най ще е лесно да кажа - много неща искахме да направим, но не успяхме. Това е израз на моето чувство на отговорност".

Той разкритикува БНТ, че още няма ИТ дирекция, а с наближаващата цифровизация това е "императивно важно, защото е стандарт за успешност и съвременност".

Константин Каменаров не смята, че програмата на БНТ трябва да се разширява с още два канала, каквито намерения изразиха Вяра Анкова и Валерий Тодоров.

"Не бих обещал да произведа допълнителен канал. Мисля, че има нужда от доформатиране на съществуващите - БНТ 2 и БНТ Свят", заяви Каменаров.

Според него БНТ трябва да увеличи собствените си приходи от реклама.


На въпрос защо смята, че той трябва да бъде избран за директор на БНТ, а не Вяра Анкова, Каменаров отговори: "Аз резервен кон на Вяра Анкова ли съм, или не съм? Вяра е човек, с който се познаваме от много време. По-късно се запознах с колегата Вяра - добър професионалист и новинар. Нямаме какво да делим".

Инж. Радослав Главчев започна представянето си пред СЕМ с молитва и предложи концепцията си срещу скромно заплащане на онези, които не са я чели. Според Главчев изборът на генерален директор трябва да морално и духовно обоснован.

"Аз съм склонен към религиозни мисли. Аз смятам, че БНТ трябва да бъде религия на нашия народ. Според мен духовната власт, душевната власт на народа ни е съсредоточена във вашите девет чифта ръце. Предполагам, че вие имате отговорност пред душите си и сърцата си за високата мисия, която Република България ви е дала да изберете генерален директор", обърна се към медийните надзорници Главчев.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество