Според Камерън преговорите на Великобритания с ЕС ще бъдат трудни

Мартин Шулц и Дейвид Камерън по време на срещата им в Лондон в Четвъртък

Премиерът Дейвид Камерън каза, че му предстоят трудни преговори с Европейския съюз за предоговаряне на условията на членството на Великобритания, предаде ДПА.

"Предстои ни дълъг път в предоговарянето и в тази реформа, предстоят голям брой трудни въпроси за обсъждане, отнасящи се до неща, които според мен трябва да се променят фундаментално, но беше хубаво, че днес започнахме тези дискусии", каза Камерън след разговори в Лондон с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Шулц изрази увереност, че всички страни ще намерят почва за разбирателство въпреки различията във възгледите на страните членки за плановете на Великобритания. "Решенията винаги идват в диалог и в крайна сметка с компромис", каза Шулц. "Има някои спорни пунктове и не е изненадващо, че в Европейския парламент има различни възгледи от тези тук, в Лондон".

Един от спорните въпроси е как да се предотвратят злоупотребите с националните социални системи при запазване на правото на европейските мигранти на свободно движение, добави председателят на Европейския парламент.

В Берлин германската канцлерка Ангела Меркел каза, че на европейската среща на върха в Брюксел идната седмица ще прикани председателя на Европейския съвет Доналд Туск да започне дискусия за тревогите на Великобритания. "Искам Великобритания да бъде активен партньор в силен Европейски съюз", каза Меркел пред германския парламент. Великобритания трябва да реши каква роля ще играе в Европа, добави тя.

Канцлерката подчерта, че фундаменталните принципи на ЕС - свободното движение и отказът от дискриминация - не могат да бъдат поставяни под въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа