Според КНСБ и два месеца увеличение на пенсионната възраст е непоносимо

Българите в предпенсионна възраст не могат да понесат и 2 месеца увеличаване на възрастта за пенсиониране от 2015 година, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в понеделник пред БТА.

Той заяви, че синдикалната организация има готовност за протест, ако през следващата година възрастта за пенсиониране не бъде запазена такава, каквато е в момента.

Предложението за по-плавно увеличение на пенсионната възраст с два, вместо с четири месеца годишно, дойде от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. Засега обаче плановете на правителството са да се продължи приетият от първото правителство на ГЕРБ темп на нарастване с по четири месеца годишно на възрастта и стажа.

Въпреки това Калфин ще обсъжда със социалните партньори мерки за дългосрочна визия за пенсионната система.

Според Пламен Димитров, от 2016 година трябва да се върви плавно и продължително във времето към увеличаване на възрастта и стажа, но реформата трябва да е гарантирана и постигната с максимално съгласие между всички политически партии, в това число и с опозицията, която, "като дойде на власт утре да не променя картината".

"КНСБ няма да приеме вариант за пенсионна реформа, който да е с мерки само за изхода на системата, независимо какъв е - с половин месец, с 25 дена, с 36 часа", коментира Димитров.

По думите му приемлив за конфедерацията вариант ще бъде само този, който връща доверието на младите в системата, гарантира адекватна пенсия от поне 65 процента от личния доход и има обвързаност на мерките - на входа какво се включва, колко пари се събират допълнително, колко тежи годината осигурителен стаж в пенсионна формула.

Ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще обявят бъдещите си съвместни протестни действия след допитване до своите браншови и регионални структури до края на седмицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България