Според КНСБ наредената от премиера доброволна карантина е неадекватна и незаконна

Според КНСБ наредената от премиера доброволна карантина е неадекватна и незаконна

КНСБ заявява, че няма "доброволна" карантина в нормативната уредба, а изолацията е само с болничен лист. Шефът на националния щаб срещу разпространението на коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски и лични лекари обявиха, че ще бъдат издавани болнични на поставените под карантина, които са се върнали от места с циркулиращ коронавирус, а преди ден лично премиерът Бойко Борисов ги призова да си стоят по домовете.

Според КНСБ обаче това не е достатъчно и трябва да бъде нормативно регулирано.

Според КНСБ обаче "ситуацията е достатъчно сериозна, за да възприемаме подобни изявления, свързани с "доброволна" карантина, включително медийното им отразяване, като адекватни".

"Карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза. Нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през която тя е наложена се издава болничен лист, изплаща се и обезщетение", заявяват от синдиката.

Според КНСБ призивът за "доброволно" поставяне под карантина е неясен, тъй като няма нормативен ред за "доброволна" изолация, по преценка на физическото лице. Той може да създаде допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи, допълват от синдиката.

В позицията се посочва, че е разбираемо , че много граждани и работодатели са притеснени от възможността за разпространение на коронавируса. Поради това, ако е необходимо съществуващите, правно уредени механизми за поставяне под карантина да се адаптират за нуждите на ситуацията, сме на мнение, че Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, други държавни институции, ангажирани с решаването на нововъзникналата ситуация, съобразно своите компетентности, трябва да предприемат спешни законодателни или други управленски действия, заявяват от КНСБ.

КНСБ призовава компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.  

Споделяне

Още по темата

Още от България