Според Костов вот на недоверие преди изборите е “несъстоятелен”

Според Костов вот на недоверие преди изборите е “несъстоятелен”

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви в понеделник, че няма да подкрепят вот на недоверие към правителството на Сергей Станишев преди изборите за Европейски парламент на 20 май, “защото е ясно как ще свърши и какви ще бъдат резултатите”.

През последните дни ОДС и БНС обявиха, че внасят вот на недоверие заради мегаскандала, в който основни действащи лица са министърът на икономиката Румен Овчаров, който ще излезе в отпуск, и шефът на следствието Ангел Александров, вече излязъл в отпуск.

Според съпредседателя на БНС Стефан Софиянски вотът трябва да влезе преди изборите, защото той не е за десните партии, чиято позиция е ясна, а най-вече за НДСВ, което трябва да каже дали подкрепя управляващата коалиция

Лидерът на ДСБ обаче смята, че гласуването на вот на недоверие преди изборите е “абсолютно несъстоятелно”.

“Хората трябва да разберат, че вотът на недоверие зависи от тях, защото дори частичен успех на тристранната коалиция на тези избори, ще им даде възможност да правят каквото си искат”, обясни Костов пред бТВ.

Ако резултатът от европейските избори е негативен за управляващите и в частност за БСП, това ще отвори “първата възможност правителството да си отиде, тристранната коалиция да се разпадне, на местните избори да претърпят втори неуспех и да се отиде към предсрочни избори. Това е начинът, друг начин няма”, каза Иван Костов.

По думите му евентуалното съчетаване на местните и извънредни парламентарни наесен не може да стане технически и политически.

Според бившия премиер реакцията на министър-председателя Сергей Станишев с уволненията на двама зам.-министри и отпуска на един министър  е “опит да се хвърли прах в очите на обществеността”.

“В случая имаме много тежък конфликт между изпълнителната власт в лицето на един министър и съдебната в лицето на главня следовател. Преди 8 години само при сериозни съмнения на обществеността за корумпираност на хора в кабинета бяха освободени министри”, каза лидерът на ДСБ.

“Това, че скриват Румен Овчаров в отпуск и че Ангел Александров също излиза в отпуск, е опит да се каже на обществото да забрави случая, ако може, и те да се върнат на местата си”, коментира Костов.

По думите му от много години “Топлофикация-София" е дадена на БСП, “така да се каже, в разпределението на общинските фирми това е фирмата на БСП”.

Сега започва да се вижда това, което тя е правила вътре в дружеството, коментира той.

СДС: Първанов да стигне до истината и да я обяви

Президентът Георги Първанов като човек, който назначава шефовете на спецслужбите, чрез тях трябва да стигне до истината и да обяви кои са средите от бившата ДС, които са във война с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, заяви в понеделник лидерът на СДС Петър Стоянов. Това е и първата от четирите “конкретни мерки”, обявени от партията му за “изчистване на България от корупционната среда”.

Втората мярка е главният прокурор Борис Велчев, въз основа на данните, които трябва да получи от президента, да започне незабавно разследване срещу тези кръгове от бившата ДС и икономическите кръгове, които създават паралелна и задкулисна власт в България.

Според СДС Румен Овчаров е прав, че определени кръгове са източвали досега България и настояха главният прокурор и правителството да предприемат всички мерки за възстановяване на източените пари.

Третата конкретна стъпка е внасяне на вот на недоверие към правителството, който да сложи началото на дебата кой управлява България – избраните от гражданите политици или "мръсните пари, които дърпат конците на българските политици", каза Стоянов.

"Президентът, който се явява политически кукловод на това правителство, искаме да излезе на светло и да даде отговор на тези въпроси", настоя Петър Стоянов.

Той информира, че събирането на необходимите 48 подписа за внасяне на вот на недоверие към кабинета ще започне в сряда и че очаква подкрепата на цялата опозиция. Според него със създаване на анкетна комисия за разследване на скандала нещата само ще се замажат.

Ако НДСВ продължава да претендира, че е европейското лице на България, единствената българска партия, излъчила еврокомисар, трябва да заеме ясно своята позиция - стои ли зад този корупционен модел на управление или ще се бори срещу него, призова лидерът на СДС.

Според него всички предприети досега от правителството и президента мерки са недостатъчни и показват, че управляващите са готови да "заметат случващото се под килима, за да я карат и нататък, както си знаят".

Евродепутатът от СДС Мартин Димитров предупреди, че би било чудо, ако ни се размине налагането на предпазна клауза от страна на Еврокомисията, което означава финансови санкции, затруднен достъп до европейските пазари и недоверие към България.

Споделяне

Още от България