Според Кунева и Стив Джобс в момента не би имал шанс да прави наука в България

Стив Джобс в момента не би имал шанс в България, няма учен, който да може да се пребори с корупцията, която е обхванала и сферата на образованието и която би трябвало да остане встрани от пороците на ежедневието. Това заяви председателят на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева по повод скандала във Фонд "Научни изследвания".

Проф. Камен Велев, председател на Контролния съвет на "Движение България на гражданите" заяви, че би било добре към фонда да се учреди чуждестранен борд, който да играе ролята на надзорен съвет. “Оценяването на проектите е добре да се извършва от чуждестранни експерти и това трябва да е тенденцията, особено за тези с по-голяма стойност“, каза той. “Необходимо е да се въведат и добри практики на оценяване, индикативен бюджет за определени проекти и в правилника на фонда да намерят място етичните правила, които в момента са само няколко реда“, продължи той.

За одобрената от правителството нова оперативна програма "Наука и образование" Велев каза, че това е опит за измиване на ръце и хвърляне на прах в очите на научната общност.

“Накрая на мандата на правителството се лансира такава програма, която не е лошо да има, но се казаха неистини - че само България не е имала такава програма“, посочи Велев. Оказа се, че само две държави от ЕС имат оперативна програма за образование и това са Чехия и Словакия. Втората неистина е казаното, че досега не е имало европейски средства за образование и наука. Това не е вярно, защото такива има в досегашните програми и особено в "Конкурентоспособност", "Човешки ресурси" и др., на обща стойност около 800 млн. евро в сегашния програмен период“, уточни Велев. “Друг е въпросът колко са усвоени“, допълни той.

“Не мога да повярвам, че на четвъртата година от управлението министърът на образованието не знае, че на негово разположение са 800 млн. евро европейски средства“, изрази учудване Кунева.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?