Според Кунева са нужни извънредни мерки за корупцията по върховете на властта

Вицепремиерът напомни, че отпадането на мониторинга на ЕК става след оценка и със съгласието на всички страни членки

Меглена Кунева, сн. БГНЕС

"Не ни трябва успех по милост, ние трябва да си го заслужим". Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в неделя по повод изявлението на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, че очаква Брюксел да свали Механизма за сътрудничество и оценка от България до края на мандата на ЕК през 2019 г.

Юнкер каза това в четвъртък след среща с премиера Борисов в Брюксел, на която явно е обсъждано уверението, дадено по-рано на Румъния, че заради успехите ѝ в овладяването на корупцията по върховете на властта, мониторингът за нея ще бъде снет до края на мандата на тази ЕК. Започналото от Борисов спиране на съмнителни обществени поръчки съвпадна с новината, че България и Румъния ще бъдат разделени. След срещата с Борисов Юнкер каза, че е получил уверения, че българското правителство ще направи необходимото, така че да може да бъде снето и наблюдението на България.

"Европейската комисия винаги е била добра в окуражаването на усилията на страните, но това е веднъж - два пъти и после има оценка. Ние се борим за тази оценка и да решим проблемите на нашата съдебна система и вътрешния ред", коментира Кунева пред БНР. Тя напомни, че за да отпадне мониторингът за България, мярката трябва да бъде одобрена от всички страни в ЕС.

Според нея е въпрос на български усилия да убедим останалите 27 държави, че мониторинговия доклад спрямо България трябва да отпадне.

"В рамките на половин година ще догоним Румъния, ако сме изостанали и ще бъдем за пример", декларира Борисов в петък от Брюксел пред БНТ.

По думите му през последната година се е изгубено много време за промяна на Конституцията, с което са постигнати много добри неща, които в Брюксел се отчитат. Борисов посочи, че в момента ни трябват няколко закона – НПК, антитерористичния закон, Закона за съдебната власт и антикорупционния закон, които парламентът да приеме с "малко по бързи действия".

Ще видите, че тази тема много скоро ще отпадне, амбицирани сме да бъдем еталон, каза още Борисов.

Когато в една страна премиерът се ангажира с една кауза, тогава по-лесно политически има резултат от усилията, коментира в неделя Кунева пред БНР.

"Когато говорим за антикорупционни мерки – нас ни критикуват за корупцията по високите етажи. Корупцията е въпрос на това как хората преценяват несправедливостта. Ако това усещане е високо, трябва да се отиде към извънредни мерки", каза Кунева, но без да конкретизира какви мерки има предвид.

Както е известно, нито тя, нито премиерът подкрепиха предложението на бившия правосъден министър Христо Иванов за създаване на независима прокуратура по румънски модел, която да разследва корупцията по върховете на властта. В същото време редица казуси – като записите "Яневагейт", разкритията на следователя Бойко Атанасов и др. - породиха съмнения, че главният прокурор е намесен в схеми на търговия с влияние и задкулисен натиск, поради което едва ли тези схеми ще могат да бъдат ефективно разследвани под негово ръководство.

"Важно е да се разбие съмнението, че се страхуваме да направим силен закон, това е сигналът, който се чака отвън", заяви вицепремиерът Кунева относно антикорупционния закон и припомни, че той е консултиран десетки пъти с всички партньори в управлението, а с чуждестранни партньори е уговорено обучението на хората, които ще работят по него: "Оставихме този закон за последния ден преди лятната ваканция на парламента. Нима това беше добър сигнал? Звънецът удари, парламентът се разпусна. Никой не искаше да приеме този закон."

Споделяне

Още по темата

Още от Европа