Според КЗК таванът за доплащането на лекарства нарушава конкуренцията

Според КЗК таванът за доплащането на лекарства нарушава конкуренцията

Таванът за доплащането на лекарства по здравна каса, въведен с наредба на здравното иминистерство, ограничава конкуренцията, смята Комисията за защита на конкуренцията, която препоръчва този текст да бъде отменен. Изпълнението на този текст от наредбата беше отложено за септември и той още не е влязъл в сила.

Той предвижда пациентът да не може да доплаща за частично платените от НЗОК медикаменти повече от 60% от стойността на най-евтиния медикамент в групата. Така например, ако най-евтиното лекарство от групата на лекарствата за хипертония струва 5 лева, пациентите не трябва да доплащат повече от 60% от стойността му или най-скъпото лекарство, което ще могат да си купят, ще е за 8 лева. Сега пациентът доплаща изцяло разликата ако му е предписано лечение с по-скъпия медикамент. Тоест, ако най-евтиното лекарство струва 5 лева, а той ползва медикамент за 18 лева, доплаща 13 лева от джоба си.

Наредбата на министерството обаче предвижда от септември НЗОК да реимбурсира само лекарства, чийто цени влизат в т.нар. ценови коридор, т.е. не надвишават 60% от стойността на най-евтиното лекарство в групата.

Целта на тази мярка е да стимулира изписването на по-евтини лекарства, така че пациентите да не доплащат нищо или по-скромни суми спрямо сега, а фирмите да намалят цените си. Експерти обаче предупредиха, че административната мярка ще доведе до изтегляне на медикаменти от българския пазар и пациенти ще се окажат без достъп до лекарствата, които досега са ползвали.

Част от тези опасения се споделят и от КЗК.

Според КЗК “разпоредбата ограничава възможността на някои участници на пазара да предлагат лекарствените си продукти, което би могло да доведе до оттегляне на лекарствени продукти не само от реимбурсния, но така също и от пазара на свободна продажба“.

Според КЗК има риск да се случи точно обратното на прокламираните социални намерения, а именно – пациентът да започне напълно да си плаща за своя сметка лекарствата, които не отговарят на изискването на наредбата.

Освен това антимонополният орган смята, че мярката “ограничава ценовата конкуренция, като създава ненужен аспект на регулирането на цените на лекарствените продукти в допълнение на вече предприетите мерки, имащи за цел да ограничат публичните средства, които НЗОК заплаща за лекарствени продукти и, от друга страна, да предпазят потребителите от заплащане на необосновано високи цени за лекарства“.

КЗК счита, че конкуренцията би била ограничена и от постоянната правна несигурност, която би създала разпоредбата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?