Според Лекарския съюз правата на пловдивския патолог са отнети незаконно

Според Лекарския съюз правата на пловдивския патолог са отнети незаконно

Българският лекарски съюз се обяви в защита на патолога от пловдивския онкодиспансер д-р Петко Маслев, чиито лекарски права бяха отнети от здравния министър Петър Москов. Правата на Маслев бяха отнети заради разкритията за ненужни радикални операции въз основа на негови експертизи.

Според Лекарския съюз обаче заповедта на Москов е издадена в нарушение на редица закони. До най-тежката възможна санкция – лишаване от права за две години се е стигнало без преди това да има констатирани предходни нарушения на лекаря, както изисква Закона за здравето.

“Без да е налице нито едно влязло в сила наказание за виновно извършено нарушение от страна на д-р Маслев, той е санкциониран за повторност. Това е сторено в противоречие на разпоредбите на Закона за здравето. Оказва се, че е наложена най-тежката принудителна мярка - отнето е конституционното право на труд, на упражняване на професия на едно лице, чието предполагаемо деяние не е установено по предвидения ред“, посочват от съсловната организация.

Според БЛС д-р Маслев е бил лишен от правото си на защита и подобно нарушение е било причина страната ни да е осъждана многократно от Европейския съд по правата на човека.
Затова и от съсловната организация на лекарите настояват за оттегляне на заповедта и стриктно спазване на административно-наказателната процедура.

Проверките в пловдивския Комплексен онкологичен център започнаха след изнесени от предаването “Господари на ефира“ пет случая на пациентки, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, за които последващи медицински становища твърдят, че са неоснователни.

Същевременно лекари от пловдивския онкологичен център смятат, че са обект на грозна и организирана атака.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?