Според лидера на германските социалдемократи разпадането на ЕС вече не е немислимо

Зигмар Габриел

Настоятелността на Германия за финансова дисциплина в еврозоната разделя Европа повече от всякога и сега разпадането на Европейския съюз вече не е нещо немислимо. Това заяви за списание "Шпигел" вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел, чиято Германска социалдемократическа партия (ГСДП) е партньор на консерваторите на канцлерката Ангела Меркел в правителството на страната, предаде Ройтерс.

Според Габриел огромните усилия, които полагат страни като Франция и Италия за намаляване на фискалния си дефицит, са съпътствани от политически рискове.

"Веднъж попитах канцлерката кое ще струва повече на Германия - да се позволи на Франция още половин процентен пункт дефицит или Марин льо Пен да стане президент", каза той, имайки предвид лидерката на френския крайнодесен Национален фронт.

"Все още не ми е отговорила", добави Габриел, чиято ГСДП иска да се наблегне на инвестициите, докато консерваторите на Меркел отдават предпочитание на фискалната дисциплина като основа за икономическо благоденствие.

Очаква се ГСДП да издигне лидера си Зигмар Габриел, който е и икономически министър, за свой кандидат за канцлер срещу Меркел на изборите през септември, казаха високопоставени партийни източници в четвъртък.

На въпрос смята ли, че може да спечели повече гласове чрез даване на повече германски пари на други страни от ЕС Габриел отвърна: "Знам, че тази дискусия е изключително непопулярна."

"Знам обаче също какво е състоянието на ЕС. Вече не е нещо немислимо той да се разпадне. Ако това стане, нашите деца и внуци ще ни проклинат. Защото Германия е най-големият печеливш от Европейската общност - и икономически, и политически", отбеляза Габриел.

Споделяне

Още от Европа