Според Матео Ренци Ангела Меркел би трябвало да оглави Европейския съвет

Матео Ренци

Докато беше премиер на Италия, Матео Ренци често влизаше в сблъсъци с германския канцлер Ангела Меркел по различни въпроси - от фискалната дисциплина до миграцията. В новата си книга, която излиза на пазара днес, обаче той твърди, че Меркел трябва да бъде председател на Европейския съвет, пише британският в. "Файненшъл таймс".

В книгата си UnТaltra strada: Idee per l'Italia di domani ("По друг път: Идеи за утрешна Италия") Ренци хвали Меркел като най-подходящия кандидат за приемник на полския политик Доналд Туск. Освен това той смята, че канцлерката би трябва също да поеме ръководството и на европейската дипломация, след като досегашните върховни представители на ЕС по външната политика не са били "на висотата на очакванията и на ролята, която би трябвало да играе Европа".

В Берлин се правят различни предположения за бъдещето на Меркел след изтичане на мандата ѝ като канцлер в края на 2021 г., но се очаква тя по-скоро да се оттегли от политиката, отколкото да се стреми към нова роля в Брюксел. Подкрепата на Ренци показва какъв авторитет е тя дори в онези части на Европа, където беше най-критикувана, отбелязва "Файненшъл таймс".

В книгата си Ренци се изказва критично за настоящия ръководител на европейската дипломация - италианката Федерика Могерини, за чието назначаване през 2014 г. той лично спомогна. Влиянието ѝ върху европейската външна политика за съжаление е близко до нулата по почти всички важни теми, отбелязва бившият премиер и казва, че отчасти се чувства отговорен.

Ренци хвали и френския президент (с когото го сравняват заради младостта и централизирания им политически стил), изтъквайки, че Еманюел Макрон ще е най-важният глас, когато се решава кой да поеме най-важните постове в следващия състав на Европейската комисия.

"Според мен Еманюел Макрон ще играе решаваща роля в сложния европейски институционален пъзел. Днес Макрон е най-силният лидер, с когото Европа може да се похвали, и думата му ще бъде ключова при всички важни назначения", пише Ренци.

Четиридесет и четири годишният Ренци днес е сенатор, но при идването си на власт през 2014 г. беше най-младият премиер на Италия в историята ѝ.

Споделяне

Още от Европа