Според Мая Манолова 1 млн. българи посягат на жените си

Омбудсманът се ангажира с разкриването на повече кризисни центрове за пострадали

Снимка: БГНЕС

Едва 18 са кризисните центрове за жени и деца жертви на насилие, които действат в страната. Те са крайно недостатъчни, тъй като според неофициалните данни на неправителствените организации броят на жените, пострадали от домашно насилие, е близо 1 милион. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова в Разград, където участва в учредителното заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие.

"Или ако обърнем фокуса, 1 млн. мъже посягат на съпругите, приятелките или на жените, с които живеят на семейни начала. В същото време, официалната статистика в много области на България, в което се убедих лично, посочва 0% жертви на домашно насилие", коментира Манолова.

Тя съобщи, че в двумилионна София действа един единствен кризисен център - на фондация “Анимус“, в който има само 8 легла. "Общият капацитет на легловата база в кризисните центрове у нас е едва 228, което е крайно недостатъчно", заяви Манолова.

Според Манолова до тази стряскаща статистика се е стигнало, защото дълго време темата за насилието над жени е била табу. “Много засегнати жени и деца, а вече и мъже, не се оплакват от домашно насилие, защото се чувстват безпомощни. Не се оплакват от прояви на насилие, защото се страхуват или срамуват да потърсят правата си и да помолят за помощ“, посочи тя.

Манолова заяви, че нейна кауза като омбудсман ще бъде да съдейства за създаването на целогодишни кризисни центрове за подкрепа на жени и деца жертви на насилие във всеки областен град. “Положителен е фактът, че има приет стандарт за делегирана от държавата дейност – финансиране на кризисни центрове в размер на 8 500 лв. на легло годишно. Необходимо е обаче и с усилието на общините, и на Министерството на труда и социалната политика такива центрове да бъдат създадени във всеки областен град“, допълни Манолова.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?