Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Според месопреработвателите се насажда параноя спрямо българските храни

19 коментара

В декларация до медиите в сряда Асоциацията на месопреработвателите в България протестира срещу насажданата според нея "параноя спрямо българските храни". В противовес на "неспиращите нападки срещу месопреработвателния бранш" в декларацията се заявява, че при производството на месни продукти се прилага пълен контрол от "фермата до масата".

От асоциацията припомнят, че редица европейски и национални инспекции утвърдиха само предприятия, работещи по европейски санитарни норми и прилагащи действащото законодателство за безопасност на храните. Освен това регистър на българските месопреработватели е публикуван на сайта на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС).

Всяко предприятие има своя собствена мониторингова програма за контрол по безопасността на влаганите суровини и на готовите продукти, изпълнението на която се следи изключително строго от национални и международни одитори, посочват от бранша. Дори питейната вода от централен водопровод се изследва четири пъти годишно за безопасност.

Месопреработвателите питат кой гарантира, че в детските градини, училищата, болниците и столовете питейната вода от централен водопровод е безопасна, след като за тях няма изискване водата да се изследва, а е известно състоянието на водопроводната мрежа за питейна вода в цялата страна.

В декларацията се подчертава, че в условията на криза в България хранително-вкусовата промишленост все още продължава да създава стойност за българската икономика.

"Твърди се, че българското месо, мляко и яйца се третират безконтролно с хормони, феромони и антибиотици, а колбасите се произвеждат "от рога и копита". Очевидно, поради стремеж към атрактивност и неосъзната ниска икономическа култура, съчетани с пълно непознаване на системите за контрол на безопасността на храните и в частност на месните продукти, както и на пазарните механизми, диктуващи състоянието на българския пазар, се тиражират подобни нелепи твърдения", се посочва в декларацията на месопреработвателите.

Според тях негативната кампания обслужва нечии чужди интереси.

Месопреработвателите посочват, че не са против идеята на министъра на земеделието и храните за въвеждане на стандарти за производство на месни продукти, защото тази идея се реализира от тях, съвместно с експерти от НВМС. "В този момент изригва ужасяваща информация за съдържанието на чистото месо", посочват от асоциацията, според които съвпадението не е случайно.

Все още в икономиката на която и да е било страна не е открит способ за създаване на стойност, освен чрез материалното производство. Браншът "месопреработка" заема второ място след секторите хлебопроизводство и захарна промишленост, и относителният дял на приходите от месната промишленост е 18 на сто от общите приходи от продажби в хранително-вкусовата промишленост, се посочва в декларацията.

Само 0.1 на сто са чуждите инвестиции в бранша. Това е и разликата с другите сектори на хранителната и питейната индустрия, в което браншът съзира причината секторът да бъде атакуван така яростно.

Месопреработвателите апелират авторите на критиките да не забравят, че "от безпаричие, напрежение, стрес, замърсяване на околната среда, липса на адекватно медицинско и административно обслужване, агресивно медийно отразяване на събития и факти, животът на хората е достатъчно отровен. А насажданата параноя спрямо българските храни скоро ще стане национална диагноза".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Mickey
    #20

    И не се насажда от послушните ви медии, а от Народа който ви консумира "рогата и копитата" А цените ви как так са като тези в Белите Страни (след като работниците там в тази индустрия и в търговията, взимат 6/8 пъти по високи заплати) А си правите устенцата и двойно по-високи да са ви цените от тези на Белите Страни:))))) Кви сте вие, бе нещастни комунета-ченгета-"бизнесмени"??????

  2. Шашавел
    #19

    Всички производители на колбаси и месни продукти са спортисти - борци - МУТРИ.

  3. Надърфорий
    #18

    Нека си приказват. Факт ли е че само с опитването на български колбас (дали не е от немесен продукт е друг въпрос) или месо те води бързо-бързо до двете нули говори красноречиво какво е качеството, а и какви боклуци влагат в производството. А иначе хигиената... ех хигиенат е друго нещо! Там ИвропейцитИ не моат 2 да ни каат. Толкова сме добри в хигиената.Истината е във вносните меса и колбаси! Каквото и да да си говорим, ако тези продукти са произведени в западна европа, то качеството им е светлинни години пред нашите, здравето ни също.

  4. тинтири минтири
    #17

    Милите те! Влагат само пресно българско месо! Няма Е-та, соя, протеини, тоалетна хартия,пилешки кокали и кожи, 30 годишен боклук събиран от складовете на Европа, сланина, лой, мас! Ами за 20 лв кило салам какво искате? И сега за същият боклук ще искат 40 лв, защото бил Стара планина! Същото менте като ордена!

  5. boomadafaka
    #16

    moshenici!

  6. Стопер
    #15

    Качеството на българските колбаси е отвратително - само им вижте "сухия" шпек, смърдящите на гадно наденици, филетата/пастърмите, които като ги стиснеш и протича вода... Пък за цените им няма какво да говорим - по скъпи са от испански, немски и италиански колбаси, все едно ги карат не от София или от Пловдив, а от Марс...Ами да умират (фалират) - никой не им вярва, че с новите стандарти ще подобрят качеството. Само ще вдигнат цените. Не напразно, новата агенция по качеството на храните ще заработи чак догодина, пък и от нея надали ще има някакава полза.

  7. tim
    #14

    за 20 год. доказаха, че салам се прави от всичко друго, но не и от качествено, прясно месо.Сега някой ги тормозел.Поставете web-камери по фабриките, и ги поснете в интернет. Дайте възможност по всяко време всеки да види какви ги вършите. Така може и да върнете доверието на клиентите.

  8. !!!!!
    #13

    Ще ви построим паметник!Какво да кажат Ел. разпределителните НСБОБ, Глоби?Какво да кажат телекомите - ЕС, глоби?Да са гръмнали някой бос като "картофения"? и т.н.Прибират си парите и палачат колко им е лошо. До сега какво пишеше на етикетите ... соя, ..., вода, ... и т.н. и после клиетите не били доволни и ги злепоставяли ами прочетете си етикетите и вижте какво остова след като се сготви. Защо сами не се преборихте с тези фирми дето ви злепоставят 20 години?После други им били виновни ...

  9. Чарли
    #12

    Те са опасни за вашето здраве и за здравето на вашите деца. Не яжте български млечни продукти. Купувайте си вносни. Които не могат да си позволят вносни храни, да си купуват сурови месо, риба и пилешко, но да се интересуват от произхода и качеството им.

  10. браво
    #11

    И в предната статия за цените на хляба и тук се затвърждава у мен мнението, че министър Найденов си знае работата! Няма интереси, няма компромоси, има само БДС.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.