Според Местан "ДПС е богатството на България"

"Ние не сме проблем за България – нито ДПС, нито избирателите ни. България трябва да се гордее с членовете и симпатизантите на ДПС, защото ние сме богатството на България. ДПС ще спечели тези избори, и то без агресия, а с толерантност. Защото езикът на агресията няма бъдеще, а езикът на толерантността е без алтернатива".

Това заяви в търговищкото село Крепча лидерът на ДПС Лютви Местан, съобщава БГНЕС в събота.

Той присъства на 15-ия възпоменателен събор срещу насилствената смяна на имената заедно с водача на листата за евродепутати Филиз Хюсменова, министъра на околната среда Искра Михайлова, кандидатите за евродепутати Станислав Анастасов и д-р Айсун Авджиев и др.

"Когато разбрах, че изборите за ЕП са насрочени за месец май, си казах, че ДПС има късмет – месец май е месецът на ДПС", заяви Лютви Местан. Той направи аналог с т.нар. майски събития и протестите срещу смяната на имената, заявявайки, че всъщност тогава е започнал пътят на България към Европа. Предстоящите избори са насочени към хората от малките населени места, при които Европа все още не е дошла. "Много е важно с вота на 25 май да укрепим управлението, защото то е едно успешно и демократично управление", допълни още Местан.

И Местан, и Филиз Хюсменова говориха и на български, и на турски. Лидерът на ДПС заяви, че като политик е срещу двойните стандарти и определи като абсурд забраната по време на кампанията да се говори на други езици, освен на официалния български език. "При откриването на митинга на БСП чух един от лидерите на ПЕС и настоящ председател на ЕП Мартин Шулц да говори на чужд език, не на български. При ГЕРБ Жан Клод Юнкер също не говори на български. Изборният кодекс не разрешава това и ми е много любопитно дали българските власти ще приложат цялата строгост на кодекса спрямо тях. Аз казвам, че не бива, това е абсурд. Никой няма право да казва, че един език стои по-високо от друг", каза още Местан.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014