Според Миа Фароу Наоми Кембъл е знаела, че получава диаманти от Чарлз Тейлър

Актрисата Миа Фароу заяви пред Специалния съд за Сиера Леоне в Хага, че е чула супермодела Наоми Кембъл да казва, че е получила "огромен диамант" от Чарлс Тейлър, когато той още бил президент на Либерия, предаде Ройтерс.

Наоми Кембъл заяви пред съда миналата седмица, че получила "мръсни на вид камъчета" след благотворителна вечеря през 1997 г. в Южна Африка, но не знаела дали това били диаманти от Тейлър.

В понеделник Фароу заяви, че британският модел Кембъл се е присъединила към група гости на закуска на другия ден след вечерята, чийто домакин бил южноафриканският президент Нелсън Мандела и че Кембъл веднага започнала да разказва какво ѝ се случило предишната нощ.

"Тя каза, че била събудена през нощта от мъже, които почукали на вратата ѝ и казали, че ги пращал Чарлс Тейлър, след което ѝ дали огромен диамант", заяви Фароу пред съда, добавяйки, че Кембъл била "доста развълнувана" от това.

Фароу каза пред съда, че Кембъл е казала, че възнамерява да дари диаманта на фонда на Нелсън Мандела за подпомагане на деца, добавяйки, че това е незабравим момент.

Срещу Тейлър са повдигнати 11 обвинения за престъпления по-време на войните в Либерия и Сиера Леоне, в които бяха убити повече от 250 000 души. Той обаче не се признава за виновен по нито едно от тях.

Подарените на Кембъл диаманти могат да послужат като доказателство, че Тейлър е получавал необработени камъни от бунтовниците в Сиера Леоне, извършили жестокости по време на гражданската война през 1992-2002 г., и с парите от продажбите ги снабдявал с оръжие.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?