Според Михаил Константинов е сбъркана методиката за преброяване на изборните резултати

Според Михаил Константинов е сбъркана методиката за преброяване на изборните резултати

Методиката за преброяване на резултати при избора на народни представители е грешна. Такова мнение изрази математикът проф. Михаил Константинов на първото заседание на Изборния граждански борд, проведено веднага след създаването му в сряда.

"При определени разпределения на гласовете по избирателни райони публикуваната методика не работи. Това е неприятно, тъй като тогава ЦИК трябва да решава. Вярно, в методиката има текст, че ако нещо не работи, решава ЦИК, но това не е математика. Това е смешно. Затова моят апел е още сега ЦИК да каже какво ще прави, ако това се случи. Защото, ако това се случи, и за един единствен мандат, който не го знаем дали е в Благоевград или в Силистра, ще сринем доверието в изборния процес", каза Михаил Константинов и допълни, че бордът трябва да даде препоръка и разумно предложение на ЦИК.

В Изборния брод участват представители на институции, неправителствени организации и експерти.

"Всички критики, всички препоръки, които ще се отправят от Изборния борд, незабавно ще бъдат разгледани от официалните институции. Крайната цел е да проведем едни свободни и демократични избори, които да дадат легитимен резултат, който се приема от всички и не се оспорва от никого", заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки, който откри заседанието.

Неговият съветник по изборните въпроси проф. Емилия Друмева, която председателстваше заседанието, обясни, че поканени за участие в Изборния борд са организациите, които са регистрирани в ЦИК за наблюдател на предходните избори.

Второто заседание на Изборния борд ще бъде в понеделник. Очаква се участниците да обсъдят информационно-разяснителната кампания за предсрочните парламентарни избори, формирането на избирателните списъци и проверката на личните данни.

Междувременно ЦИК пък отново задействаха електронната система, с която можете да проверите дали подписа ви не е откраднат от дадена партия в желанието ѝ да се регистрира за изборите.

Бум на подобни злоупотреби имаше на евровота.

Споделяне

Още от Избори 2014

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?