Според Михаил Миков БСП поема курс към "одесняване"

Според Михаил Миков БСП поема курс към "одесняване"

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви, че партията поема курс към "одесняване". Думите му бяха по повод промените в Националния съвет на партията, които бяха направени на конгреса на социалистите.

"Очевидно е, че има курс на прочистване и подмяна", каза Миков пред бТВ.

В събота той си направи самоотвод и обяви, че не иска да бъде част от новия пленум на партията. След тайно гласуване се разбра, че и лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев не е сред избраните за новия Национален съвет на партията. От него отсъстват и други ключови лица на вътрешната опозиция като това на бившия председател на парламента Георги Пирински, депутатите и провалили се кандидати за лидер Валери Жаблянов и Красимир Янков, както и бившите депутати Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

Според Миков именно тези хора, които вече не са в Националния съвет, са пречели на "одесняването" на БСП.

По думите му основни принципи на социалистическата партия от последните 30 години са нарушени. "БСП членува в Партията на европейските социалисти, отстраняването на Станишев е ясен знак за курса на БСП, знаете, че в ръководството видни представители са симпатизанти на Орбан. Визирам не само Нинова, която е заявявала своята позиция, визирам и Румен Овчаров. Когато се говори за промяна виждаме, че той заема все по-високи и по-високи, и важни отговорности", каза още Миков.

Той не смята, че БСП ще напусне ПЕС, но всичките ѝ действия говорели за това, че усилията са насочени към самата власт като такава, но не се отстояват никакви принципи на левицата.

Според него друг знак за промяна в курса на БСП е било и това, че на конгреса на партията за пръв път е нямало представители на синдикатите. "Лявото и синдикатите са някак си подразбиращи се", посочи бившият лидер на БСП.

Миков видя и мълчалива подкрепа към ГЕРБ по време на частичните избори в събота:

"По време на конгреса се проведоха 24 частични избора, които са ясен индикатор за състоянието на нещата. От тези 24 частични избора – имаше в две общини, БСП не издигна кандидат - Стрелча и Септември, общини, в които БСП в годините още от времето на съпротивата има трайно присъствие. В едната община не подкрепиха кандидата на АБВ, чийто председател беше гост на конгреса, подкрепиха кандидата на ГЕРБ, в другата община имаше един кандидат, съпругата на въпросния кандидат на ГЕРБ, който е отстранен заради конфликт на интереси. БСП не издигна кандидат като мълчаливо подкрепя кандидата на ГЕРБ".  

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?