Според Миков спирането на обществени поръчки е индикация, че не достигат пари

"Не може да се изключи вероятността от произвеждане на предсрочни парламентарни избори”

Михаил Миков

Спрените обществени поръчки са проекция и на отношенията в управлението, но и на финансовите проблеми на държавата, заяви председателят на БСП Михаил Миков в доклада си за актуалната политическа обстановка пред членовете на Националния съвет на партията.Освен че е незаконосъобразно, спирането на обществени поръчки е индикация, че не достигат пари, каза Миков.

По думите му с това се цели разтоварване на държавния бюджет за тази година и отчитане на пропаганден ефект за късане с олигарсите, които са в основата и на днешното управление.

Това показва, че паянтовата конструкция на управляващата коалиция изпитва все по-сериозен натиск и затруднения, затова и очакванията са процесите на ерозия и нестабилност да набират скорост, без да може да се изключи вероятността от произвеждане на предсрочни парламентарни избори, каза Михаил Миков, цитиран от БТА.

Анализирайки състоянието на управляващото мнозинство, лидерът на БСП коментира, че Реформаторският блок не съществува като единно политическо образувание и вече не е надежден партньор на ГЕРБ. В Патриотичния фронт също зреело разделение, макар и далеч по-дискретно артикулирано. В АБВ пък все повече разколебавали и най-големите привърженици на тезата, че са социален коректив на дясното управление.

ДПС изпитва определени организационни сътресения във връзка с напускането на водещи политици, които заявиха амбиция да се реализират с политическия проект ДОСТ, посочи още лидерът на БСП.

Вдясно днес наблюдаваме роене, модерно е да се говори за фрагментацията на лявото - Първанов, Дончева, Кадиев, друг въпрос е дали това е фрагментация на лявото или отделяне от лявото, коментира Миков.

Той посочи, че вдясно текат интензивни процеси на ерозия, които дестабилизират управляващите. Непрекъснато се появявали нови политически проекти - ДОСТ, "14 юни", "Нормална България". По думите му фрагментацията вдясно е далеч по-ясно изразена от фрагментацията вляво.

Според лидера на социалистите управляващите търпят провал в демографската, образователната и здравната политика.

По повод на миграционната криза Миков каза, че след срещата в Брюксел в миналия понеделник не е чута позицията на правителството по предложените от Турция параметри на сделката. През тези дни вече беше написано писмо, че България иска да бъде третирана по подобаващ начин като гранична държава и да получи част от европейската солидарност, отбеляза той. Според Миков този въпрос е трябвало да бъде представен на обсъждането между европейските държавни глави, а не пет дни след това за вътрешна консумация.

Това писмо от Борисов до Туск с искането за съдействие за охрана на границите все пак е стъпка в правилната посока, но тя трябваше да е направена отдавна, добави Миков.

На заседанието си в неделя Националният съвет на БСП подкрепи проект на декларация "125 години БСП", съобщиха от пресцентъра на партията.

В нея са залегнали основните характеристики на партията: БСП е партия на хората на труда, свързана със съдбата на България. В декларацията си социалистите заявяват, че БСП е партия, преживяла много преходи, но не е преходна партия.

Призванието на БСП днес, като лява национална партия, е да гарантира достоен живот на всеки, без унизяващ недоимък и страх за утрешния ден, да модернизира икономиката на страната и да отстоява българските интереси.

В изпълнение на свое решение от 23 януари 2016 г., НС на БСП е приел правила за провеждане на избор на национални органи на партията на 49-ия Конгрес. За първи път те са обединени в изричен документ.

НС на БСП единодушно е избрал члена на ИБ на НС на БСП и евродепутат от БСП/ПЕС Георги Пирински за главен редактор на списание "Ново време".

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?