Според министъра на културата ДПС си живее в тишина и уют

Според министъра на културата ДПС си живее в тишина и уют

Медиите на Ахмед Доган манипулират обществото и така се превръщат в антибългарски, което е опасно за държавата, обяви във вторник министърът на културата Вежди Рашидов. Той даде да се разбере, че го безпокои мълчанието на правителството по отношение на ДПС, "тишината" и "уютът", в който живеят "хората, които се забавляват с тия медии".

Поканен да говори за проектите на своето министерство и по-специално за идеята за "български Лувър", пред бТВ Рашидов още в началото заяви, че "някои медии услужливо неглижираха нашето поведение".

Министърът се оплака, че докато чужди медии пишат по няколко страници много ласкави материали за правителството и за културното министерство, в България има медии, които пишат "по-пестеливо" и дезинформират.

"Има вестници, които се наричат тук-таме опозиционни, знаете, че медиите си водят определени политики, особено медиите на оманския шейх, от Оман, от "Беловодски път" пресгрупата", конкретизира се Вежди Рашидов, очевидно имайки предвид медийната група на сочената за близка до ДПС Ирена Кръстева.

Като пример за дезинформация министърът разказа, как на Коледа посетил подведомствения на Министерството на културата дом за артисти ветерани и лично занесал "една пуйка да се почерпят възрастните хора". В тия медии обаче написали "много готино, тарикатски", как "Йорданка Фандъкова се срещна с артистки, стисна им ръцете" и накрая било споменато, че имало хора и от министерството, без въобще да се споменава името на министъра.

"Това е вече антибългарско поведение", заяви Рашидов, след което обясни, че това лично отношение към него се дължи на изборната му победа в "бастиона на ДПС": "Ами, боли малко, разбира се. Все пак нали не забравяте, че за 20 години аз съм единствен, който отхапах едно парче живо месо в Кърджали. Явно е от болката, но ние говорим за национално поведение."

"Когато едни вестници, аз много примери мога да ви дам, се превръщат в антибългарски, тогава малко е опасно за държавата. Защото все пак това е информация, която манипулира обществото", обобщи министърът.

"Имах предвид медиите на Ахмед Доган, те не са тайна, те са публична тайна, а явно там болката им е голяма и лична. Нали медиите, които най-много плюха правителството и Бойко Борисов преди изборите, сега най-много ги възхваляват", сподели впечатленията си Рашидов.

Според него трябва вече много ясно да се докаже произходът на парите на медиите, защото иначе можело "да стане опасно в държавата". "Този монопол не е от най-добрите монополи и публична тайна е, че това са перални на пари", каза министърът и добави, че не знае дали компетентните органи ще се заемат с това.

"Аз не знам дали ще се заемат, но аз не съм виждал по-голяма тишина и по-голям уют на хората, които се забавляват с тия медии. Те живеят в най-добрия уют. Сега тая тишина малко дето ме безпокои, но да минем на темата за по-хубавите неща", продължи Рашидов. Попитан дали има предвид "мълчание от страна на правителството към ДПС", той отговори: "Мисля, че казах ясно и точно. Що, не го ли забелязваме..."

Той бил разговарял по темата с премиера Бойко Борисов, който обаче си имал принципна позиция и си я водил.

"Но всички виждаме, че има една тишина там. Ние преди малко говорихме с вас, че бих направил диги по бедствията от бронз, които нямаше да излязат 260 милиона, без да имаме диги, а щяха да бъдат от неръждаем метал за 100 милиона, даже два пъти повече километри", каза Рашидов, визирайки очевидно дейността на бившия министър за бедствията и авариите от ДПС Емел Етем, за която засега не е известно да е обект на разследване.

Министърът на културата добави, че всичко това е тревожно не за него, а за българската държава, защото той се прехранва от скулптура, а не от медии.

"Е да, имам късмета като Пикасо и като Дали да бъда купуван. Платих си данъците на държавата, спокойно да живея. Правиха ми данъчни проверки, много сериозни. Мисля, че беше хубава поръчка от ДПС преди изборите, но слава богу, че и това стана. Да, открито, честно, ясно, платил съм си всичко, каквото дължа на моята държава, и затова си позволявам да говоря и свободно, защото нямам притеснения", заключи Вежди Рашидов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?