Според моряците от "Места" причината за взрива е неправилно заваряване

Късо съединение от неправилно заваряване е предизвикало взрива и пожара на танкера "Места", твърдят моряци от екипажа. Според тях 4 и 5 танк на танкера не са били изчистени добре от петролни отпадъци, което е причинило късото съединение при началото на заваряването, съобщи Би Ти Ви.

Загиналият Гаро Оник Кисторян и изчезналият Деян Колев са били заварчици. На 10 май търсенето на тялото на Колев бе прекратено.

С 30 000 долара ще бъдат обезщетени близките на загиналия Кисторян от Бургас. Това е стойността на застраховката, направена от параходство "Български морски флот", каза генералният директор на параходството капитан Румен Георгиев, цитиран от БТА.
Съветът на директорите на БМФ ще разгледа и случая на Деян Колев. Въпреки че процедурата за обезщетяването на безследно изчезнали моряци е продължителна, защото трябва да минат две години, за да се произнесе съдът, има вероятност близките на Колев да бъдат възмездени много по-бързо, обеща капитан Георгиев.

Застраховката на танкера "Места" е за 3,5 млн. долара в "Булстрад". Уточняват се сумите за операциите по потушаването на пожара и спасяването на екипажа. Румънската агенция "Медиа факс" предаде, че вероятно в петък румънските власти ще разрешат "Места" да отплава за България. Те са получили уверенията на параходство Български морски флот, че ще бъде представена банкова гаранция за исканата от румънските власти сума, която да покрие разходите по спасителната операция.

Още от България

Изненадани ли сте, че Антикорупционната комисия не откри нередности около "Апартаментгейт"?