Според Москов са нужни още мерки за ограничаване на пушенето на закрито

Според Москов са нужни още мерки за ограничаване на пушенето на закрито

Здравният министър Петър Москов обяви, че са нужни законодателни промени, за да се прилага по-ефективно забраната за пушене на закрито, която сега масово не се спазвала. По време на парламентарния контрол във вторник Москов заяви пред депутатите, че в министерството постъпват множество жалби за нарушаване на забраната.

Той обясни, че сред проблемите е липсата на ясна дефиниция за закрито обществено място.

Всъщност, дефиницията за закрито обществено място е пределно ясна: "закрито помещение или пространство, което е покрито с покрив/навес и има най-малко три плътни стени, без оглед на материала, използван за покрива и стените, и без оглед на това дали структурата е постоянна или временна".

Сега заведенията масово са направи преграждения с найлони, с които целят да заобиколят закона, но дори те попадат в дефиницията на закрито обществено място. Друг е въпросът как се осъществява контролът.

Москов съобщи, че за периода 1 януари 2014 година - 4 декември 2014 година регионалните здравни инспекции са извършили 184 528 дневни и нощни проверки на 182 791 обекта в работни и в почивни дни. Издадени са 363 предписания, съставени са 784 акта за нарушения и 679 наказателни постановления на обща стойност 394 800 лева.

За същия период в Регионалните здравни инспекции са получени 1238 телефонни сигнали за нарушаване на забраната за тютюнопушене. За всеки един от сигналите е направена проверка на съответния обект, съставени са 370 акта.

Пред журналисти в кулоарите на парламента министърът заяви, че няма начин да се ревизира забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.

Мерките за борба с тютюнопушенето трябва да бъдат част от общи мерки за намаляване на вредностите и подобряване на общественото здраве, коментира Москов.

Споделяне

Още от България