Според Москва САЩ са съгласни бъдещето на Башар Асад да не се обсъжда засега

Според Москва САЩ са съгласни бъдещето на Башар Асад да не се обсъжда засега

Позицията на Москва, че бъдещето на сирийския президент Башар Асад не бива да се обсъжда в момента, срещна разбиране от страна на Вашингтон, заяви руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

"До голяма степен настоящият политически процес стана възможен, тъй като в крайна сметка Москва срещна разбиране от Вашингтон в основната ни теза, че решаването на въпроса за бъдещето на сирийския президент на този етап не бива да присъства в дневния ред", каза Рябков, цитиран от агенция Интерфакс, коментирайки резултатите от вчерашното посещение в Москва на американския държавен секретар Джон Кери.

След разговорите си с външния министър Сергей Лавров и с президента Владимир Путин Кери не коментира дали бъдещото на Асад е било обсъждано с тях. Той посочи само, че Вашигтон и Москва са единодушни, че сирийският президент "трябва да постъпи правилно" и да участва в мирните преговори.

Затова пък Кери, цитиран от ББС, съобщи, че САЩ и Русия са се договорили да работят за проект за нова конституция за Сирия, който да е готов до август. Освен това двете страни са се договорили да окажат натиск върху правителството на Башар Асад и бунтовниците, за да дадат тласък на преговорите за политическия преход в страната.

Вчера в Женева приключи пореден кръг от преговори между представители на управляващите и опозицията в Сирия. Специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура обяви, че е открил много допирни точки между преговарящите. Разговорите трябва да продължат следващия месец.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?