Според МВФ Европа не използва добрия икономически растеж за реформи

Според МВФ Европа не използва добрия икономически растеж за реформи

Европейските правителства не използват достатъчно предимствата от силния растеж на европейската икономика, за да намалят дълга си и да въведат реформи, се казва в оповестената във вторник прогноза на Международния валутен фонд (МВФ).

Според прогнозата на МВФ растежът в напредналите европейски икономики, особено в еврозоната, ще се забави до 2.3% през тази година спрямо 2.4% през 2017 година и след това до 2% през 2019 година.
Европейската комисия предвижда същото забавяне в растежа.

"Предвид икономическите перспективи, които продължават да се подобряват в краткосрочен план, но не са толкова добри в средносрочен план, политиците трябва да се възползват от момента, за да създадат пространство за икономически маневри и да наблегнат на икономическите реформи, за да се възползват от потенциала на растеж", се казва в прогнозата на МВФ.

Въпреки силния растеж, някои от най-големите икономики в еврозоната като Франция, Италия или Испания се забавиха да намалят бюджетния си дефицит, докато други като Белгия увеличиха дефицита си.

МВФ отбелязва също така, че силният икономически растеж предоставя възможност за по-бързо задълбочаване на икономическата интеграция в еврозоната. Това може да стане на първо място чрез завършването на банковия съюз, който вече разполага с един надзорен орган за банките в еврозоната, но все още му липсва съвместна схема за гарантиране на депозитите.

С излизането от ЕС през март 2019 година на най-големия финансов център - Великобритания, ЕС трябва да ускори създаването на съюз на капиталовите пазари, за да разшири възможностите за финансов избор на малките и средни компании, да хармонизира законите за несъстоятелност и да защити правата на трансграничните инвеститори, смята МВФ.

Международният валутен фонд застана зад идеята за създаването на "паричен пул" за 19-те страни в еврозоната, който да подпомогне техните икономики срещу кризи. Става дума за "централен фискален капацитет", какъвто валутният съюз към момента няма. Според МВФ въпросният фискален капацитет трябва да работи на базата на заеми.

Страните от еврозоната също обсъждат идеята за подобен бюджет, който е базиран на заеми, и може да е част от цялостен дългосрочен бюджет на ЕС, както предложи Европейската комисия по-рано този месец.

Споделяне

Още от Бизнес