Според МВР Борисов не е закрилял сръбския наркобос Сретен Йосич

Малко след като МВР даде "идулгенция" на Бойко Борисов по повод съобщения за връзките му със сръбския наркотрафикант Сретен Йосич, социалистите в парламента одобриха като първа точка от дневния ред на парламента в сряда да се обсъди създаването на временна анкетна комисия по случая.

Предложението за парламентарното разследване е на независимия депутат Мария Капон, която преди две години работеше открито в подкрепа на Бойко Борисов, но след това се разделиха.

Идеята на Капон вече изглежда лишена от логика, тъй като управляваното от социалистите МВР заяви във вторник, че няма данни за връзки между Борисов и Йосич.

Миналата седмица "балканският крал на кокаина" заяви пред съда в Белград, че в България се е ползвал от закрилата на Бойко Борисов и оръжейния търговец Николай Гигов.

Така БСП се сети за "тъмното минало" на политическия си опонент. В специално съобщение до медиите от "Позитано" изразиха "изключителното си безпокойство от показанията на международния наркотрафикант и един от най-търсените в Европа хора от подземния свят, в които той твърди, че в България е бил под закрилата на Борисов".

Самият Борисов обяви, че социалистите излагат живота му на опасност, защо е бил единственият без маска при залавянето на Йосич в София през 2002 година. Той поиска от МВР, НРС и ДАНС да оповестя подробности от операцията срещу Йосич.

Още минала седмица от НРС заявиха, че не знаят нищо, защото службата "не е имала и няма никакво отношение към Йосич", а освен това "не разполага с информация други български служби и отделни ръководители и граждани да са оказвали съдействие" на сръбския наркотрафикант.

Последва интервю на бившия главен прокурор Никола Филчев, който свидетелства в полза на Борисов. Сега това прави и политически ръководеното от БСП вътрешно министерство.

"МВР е започнало работа по установяването и задържането на лицето Сретен Йосич през 2002 г. по молба на холандските съдебни органи за извършени от него тежки криминални престъпления (подготовката за убийство на холандски прокурор – бел.ред.). Вследствие на съвместни оперативно-издирвателни мероприятия с холандската страна презсъщата година той е задържан в София и екстрадиран за Холандия, съгласно действащото законодателство. МВР не разполага с информация за нерегламентирани контакти на лицето Сретен Йосич с Вас в качеството Ви на Главен секретар или с други служители на МВР в посочения период", пише в писмото на генералния комисар на МВР Павлин Димитров до Борисов.

Още по темата
Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?