Според Нетаняху Иран има таен обект за складиране на ядрени оръжия, Техеран отрича

Бенямин Нетаняху на трибуната на ООН

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви снощи пред Общото събрание на ООН, че Иран разполага с таен обект за складиране на ядрени оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Нетаняху показа карти и снимки на обекта, който по думите му се намира в селището Туркузабад край Техеран. Израел е предоставил информация за това място на Международната агенция за атомна енергия и на някои разузнавателни служби, отбеляза той.

Обектът, по думите му, се използва за "складиране на огромни количества оборудване и материали от тайната програма за оръжия на Иран".

Нетаняху обвини европейските страни, че правят отстъпки на Иран, като опитват да подновят търговията с него, въпреки ядрените му дейности. "Нищо ли не са научили тези европейски лидери от историята? Ще се събудят ли някога", попита той.

В отговор на обвинението в профила си в Туитър иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви, че Израел тайно разработва ядрено оръжие.

По думите на Зариф нищо не скрива този факт, че "Израел е единственият режим в нашия регион със "секретна" и "недекларирана" програма за разработка на ядрено оръжие. Дойде време Израел да се осъзнае и да разкрие на международните експерти своята незаконна програма за разработване на ядрено оръжие".

Говорителят на иранското външно министерство Бахран Гасеми отхвърли твърденията на израелския премиер веднага след речта му в Ню Йорк, предаде ДПА.

Зариф пък каза, че "Нетаняху е длъжен да обясни как Израел, който е единствената страна, притежаваща ядрено оръжие в Близкия изток, може да повдига такива нагли обвинения срещу една държава, чиято ядрена програма е била определена неколкократно за мирна от Международната агенция за атомна енергия".

Споделяне

Още от Свят