Според Нинова 2018 е година на скандалите, 2019 - на възможностите

Според Нинова 2018 е  година на скандалите, 2019 - на възможностите

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова определи "скандал" като дума на 2018 г., а "възможност" – за следващата 2019 г.

Според нея събитията на отиващата си година са протестът на майките на деца с увреждания и събитията около Истанбулската конвенция.

 "Голямата победа при протеста на майките беше събуждането на гражданска енергия, солидарност и съпричастност във всички хора към тяхната болка. Същите процеси видяхме и при Истанбулската конвенция. Там те прераснаха в единение между църква, политици и учени", заяви тя пред Дарик радио.

Нинова обяви битката срещу Истанбулската конвенция като една от най-трудните през годината, защото позицията на БСП била подложена както на вътрешен натиск от страна на Партията на европейските социалисти (ПЕС), така и на външен натиск от Европа на други равнища. Тя обясни, че по тази причина не е отишла и на конгреса на ПЕС в Лисабон, защото там в общ пакет са щели да бъдат гласувани Истанбулската конвенция, пактът за миграция, младежки политики, за социална Европа, за демокрацията, за бъдещето на Европа. "Нямаш избор - или гласуваш всичко общо в пакет, или ставаш и напускаш, както направи нашата делегация", допълни Нинова.

Тя коментира, че технически и организационно българското европредседателство е било издържано добре, но като резултат в политиките, включително и за България - не.

"Със Сергей (Станишев) сме на едно мнение по темата за Шенген - България трябва да бъде напълно приета в Шенген по суша, по вода, по въздух", каза още Корнелия Нинова. Тя допълни, че по повод Еврозоната от БСП никога не са вземали решение "против" влизането, а е предложено да се обсъди по време на най-високия им форум.

Нинова посочи още, че няма как да се сформира програмно правителство, както предложи преди дни почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. Такова правителство се прави на базата на приоритети и програма. "Къде е тази програма при другите партии? Ние излязохме с "Визия за България" - без да са я чели, ГЕРБ започнаха да говорят срещу нея", каза тя.

Соцлидерът допълни, че партията ѝ има сериозни програмни различия и с ДПС като отмяната на плоския данък, за което настоява БСП. "Никога няма да приемат и нашето решение за промяна в здравната система и държавното и общинско здравеопазване - те искат много здравни каси, демонополизиране на здравната каса. Видно е, че не можем да направим програмно правителство. Това е размиване на отговорност", каза още тя.

"Научих много нови неща през 2018 г. Едно дете ме научи да правя оригами. Детето е с увреждания. Тези два часа ми дадоха много, различно е и не мога да го обясня", каза Нинова.

Думата на 2019 г. е "възможност", смята тя. "Възможност да върнем Европейския съюз към изконните му ценности, тъй като ни предстоят европейски избори, възможност да променим България и възможност всеки да промени живота си към по-добро, ако бъде активен и има свободата да говори, обясни председателят на БСП.

Споделяне

Още от България