Според Нинова руският ген. Решетников излъгал за съгласуваната номинация на Радев

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че руският генерал Леонид Решетников лъже, че се срещал с нея да съгласува издигането на ген. Румен Радев за президент. "Няма как да съм съгласувала с него нищо при положение, че Радев е издигнат официално на 2 август. Как така на 25 август съм съгласувала с него кандидатура, която 23 по-рано е издигната”, коментира Нинова в четвъртък пред бТВ.

Тя призна, че се е виждала с руския генерал, но случайно и сред други хора, като въобще не са обсъждали Радев, а общата политическа обстановка.

"Изобщо, като правят компромати, поне да ги изпипват като хората, датите да си сверяват. Ген. Радев не е съгласуван с никого, и ще бъде достоен държавен глава", увери Нинова.

Ген. Решетников е бивш служител на руското външно разузнаване и шеф на Института за стратегически изследвания към президента на Русия. Наскоро той участва в предаването за геополитика "Руский ответ" на "ЦариградТВ" (собственост на руския православен олигарх Константин Малофеев), озаглавено "Провал на Запада в България". Там ген. Решетников коментира победата на ген. Радев на президентските избори у нас и каза, че лидерът на българските социалисти Нинова го информирала за номинацията през август.

"Аз се надявам, че този въпрос (за излизането от НАТО) ще бъде втори на предстоящите предсрочни парламентарни избори в България", коментира по този повод Решеткинов.

Корнелия Нинова каза пред бТВ, че нейната партия и ген. Радев са на обща позиция за снемане на европейските санкции срещу Русия, защото били вредни за България. И за Крим нямаме различия, каза още Нинова, като същевременно отбеляза и разминаващи се позиции, като например за съдебната реформа.

"Ген. Радев според мен няма да промени пътя на България", заяви тя по повод предупрежденията на външния министър в оставка Даниел Митов, че с позицията си за Крим Радев нарежда България до Северна Корея. "Какви са тия, сега, и то от човек, който няколко пъти предаде националния интерес на България - с Кристалина Георгиева и Ирина Бокова и СЕТА", възмути се Нинова.

По думите ѝ победата на Радев на президентските избори е комплексна, но ключова роля играе и БСП и не е коректно да се казва, че социалистите се "пришиват" към успеха на Радев.

Според нея в момента БСП има 20-21% подкрепа и стермежът е да се увеличи още при евентуални предсрочни избори, за каквото социалистите настояват.

Нинова повтори, че макар БСП да стои зад Радев, няма да му предлагат министри за служебен кабинет, ако се наложи той да прави такъв.

Нинова потвърди, че партията ѝ е за смесена избирателна система. По повод обсъждането за въвеждане на мажоритарен вот още за следващите избори тя изтъкна препоръката на Венецианската комисия да не се променя изборния закон поне в годината преди вота.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?