Според Нинова сега БСП носи отговорност за държавата

Според Нинова сега БСП носи отговорност за държавата

"В момента БСП носи отговорност за ситуацията в държавата. Не е пресилено това, повярвайте ми. Отговорното и държавническо поведение е да задържим мандата и да осигурим хората, икономиката и здравната система, да ги защитим от кризите, които идват с целия риск, който понасяме".

Такава теза изрази пред бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова, която миналата седмица взе последния мандат за съставяне на правителство. Още преди да го получи, беше ясно, че подкрепа за редовен кабинет няма, но в неделя тя обяви, че ще задържи мандата до 10-15 септември, за да може да се приеме актуализацията на бюджета.

Нинова обяви, че от БСП ще направят "последен опит за разговор" с "Демократична България" (ДБ), "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) и "Има такъв народ" (ИТН). "Някои колеги си сменяха мнението по два пъти на ден. Ще направим последен опит", каза тя.

Въпреки думите ѝ обаче позицията на ИТН изглежда твърда и тя е, че няма да подкрепи кабинет с мандат на БСП, След това от ИБГНИ обявиха, че при това положение няма да подкрепят правителство на БСП, а ДБ имат позиция отпреди изборите – че няма да гласува "за" правителство, предложено от БСП.

"Ако получим окончателно "Не", връщаме мандата и отиваме на избори", добави Нинова и припомни, че утре има насрочена среща с ДБ, а в сряда с ИТН. Разговорът с ИБГНИ вече мина.

"Нека да потвърдят утре и вдругиден официално пред всички, сядаме, казват "не", добре, затваряме тази страница и виждаме как да продължим. Актуализацията на бюджета е продължението", посочи тя.

Нинова добави, че ако мандатът бъде върнат веднага, няма да може да завърши актуализацията на бюджета и "няма да може да преизчислим пенсиите, няма да има пари дори за ремдесивир в болниците".

Попитана дали бавенето на връщането на третия мандат е било поискано от президентството, за да бъде гласувана актуализацията на бюджета, Нинова отговори, че няма такова нещо.

Лидерът на БСП посочи, че колко ще се бави връщането на мандата зависи от останалите партии в парламента и дали в сряда те ще приемат съкращаване на сроковете между четенията на актуализацията на бюджета. "След това има работа в комисиите, обсъждане в зала. Второто четене е тежко, то е текст по текст", добави тя.

"Борисов цели да няма средства за пенсии, за работещите, да има социално напрежение. Да няма средства за болниците, да има здравна криза, мигрантска криза и когато се случи колапсът в държавата да каже "Нали видяхте", каза още тя.

Нинова отново не каза име за евентуален премиер в кабинет с техния мандат. По думите ѝ ако президентът Румен Радев не е съгласен, БСП няма да предложи служебния кабинет за редовен.

"Поставихме този въпрос, президентът и двата пъти каза, че служебният кабинет е експертен и той не може да бъде оставен в наследство за партии", допълни Нинова.

"Изпълнението на този план зависи от две неща – от волята на президента и от съгласието на другите три партии, от които ще търсим мнозинство. Ние питахме президента, водихме разговори – така разбираме политиката. Отива се при президента открито и говорим, а не каним министри зад гърба му в офисите си", каза още тя.

Споделяне

Още от България