Според новия полски премиер бежанската криза не бива да се "експортира" в рамките на ЕС

Беата Шидло

Солидарността между страните от ЕС е важна, но не бива едни страни да натоварват съюзниците си с проблеми, които сами са създали. Това заяви днес новоизобраният премиер на Полша Беата Шидло, цитирана от осведомителните агенции.

В началото на програмната си реч пред Сейма (долната камара на полския парламент) Шидло осъди атентатите в Париж от миналата седмица. Тя декларира, че приоритет на нейното правителство ще бъде да гарантира сигурността на полските граждани и да съдейства за сигурността в ЕС, но без да посочва конкретни мерки, предаде АП.

Тя обеща солидарност и помощ за бежанците, но подчерта, че "въпросът за солидарността трябва да бъде дефиниран по-ясно". По думите ѝ не може да се наричат солидарност "опитите да се експортират проблеми, които са създадени от някои страни без участието на други".

Беата Шидло очерта три приоритета на своето правителство - вътрешна сигурност в условията на военен конфликт край границите, икономическа сигурност главно в сферата на енергетиката и Полша да заеме силна позиция на международната арена. Тя изтъкна важността от развитието на полските въоръжени сили при отчитане на икономическия растеж на страната и укрепването на източния фланг на НАТО.

В края на речта си Беата Шидло призова депутатите да гласуват доверие на нейното правителство. Следващият елемент от процедурата в Сейма са дебати, а вечерта е предвидено гласуване. За да бъде успешен, вотът на доверие към правителството се нуждае от обикновено мнозинство.

След изборите на 25 октомври "Право и справедливост"на Шидло разполага с мнозинство от 235 места в 460-членната долна камара.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?