Според ново проучване еврозоната е изправена пред опасност от рецесия

Слабостта на водещите икономики в еврозоната като Германия и Франция създава опасност за растежа, появяващ се в страните, най-тежко засегнати от дълговата криза в региона. Това сочи проучване на компанията за финансова информация Маркит (Markit), цитирано от Асошиейтед прес във вторник.

В месечното си изследване на икономическата активност компанията посочва, че еврозоната е приключила 2014 година умерено въпреки "сигналите за живот" в страни като Ирландия и Испания, които бяха засегнато тежко от финансовата криза. Следеният с голямо внимание индекс на мениджърите по доставките (Пи Ем Ай - PMI) на Маркит се е повишил до 51,4 пункта през декември спрямо 51,1 пункта през ноември. Стойността на показателя все пак е под предварителните данни за ниво от 51,7 пункта през декември.

Равнище над 50 пункта сочи растеж, припомня АП. Като цяло показателят сочи, че темпът на икономически растеж през четвъртото тримесечие на миналата година е най-слабият от третото тримесечие на 2013 година. Според оценките на Маркит през последното тримесечие на 2014 г. икономиката на еврозоната, която вече има 19 членки с присъединяването на Литва, е нараснала с 0,1 на сто на тримесечна основа. По този начин продължава тенденцията към минимален растеж след края на рецесията в средата на 2013 година.

Еврозоната ще си спомня за 2014 година като за година, през която рецесията едва бе избегната, посочва главният икономист на Маркит Крис Уилямсън. Няма гаранция обаче, че низходяща тенденция няма да има и през 2015 година, допълва той. Експертът изразява особено безпокойство от спада във Франция и Италия, както и от колебливото представяне на Германия, която е икономическият двигател на Европа.

Възстановяването в страни като Ирландия и Испания, които отчитат най-силен растеж от години, е в опасност да бъде заличено от проблемите, разпространяващи се от най-големите икономика в региона, предупреждава Уилямсън.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?