Според община Царево няма нарушения при раздаването на терени за "нуждаещи се"

Според община Царево няма нарушения при раздаването на терени за "нуждаещи се"

Община Царево съобщи в четвъртък, че за периода 2005-2008 г. са издадени 34 броя заповеди за отстъпено право на строеж на граждани с установени жилищни нужди в населените места Царево, Варвара и Ахтопол.

Посочва се, че всички заповеди на кмета Петко Арнаудов са в изпълнение на решения на Общински съвет Царево, в които са определени цените на правото на строеж и лицата, на които то се учредява. За тези имоти в общинската хазна са влезли 752 690 лв., или средна цена на квадратен метър разгъната застроена площ 37.50 лв. Средната цена за един имот е 22 138 лв.

След измененията на Закона за общинската собственост от 2009 г. общината учредява право на строеж само за изграждане на социални жилища до 200 кв. м разгърната застроена площ на домакинство при цена 15 лв./кв. м и със забрана за срок от 15 години построените жилища да се прехвърлят на трети лица. По всички заповеди са сключени договори за учредяване право на строеж, които са вписани в Службата по вписванията при Районен съд – Царево.

Този регистър е публичен, се добавя в съобщението на община Царево, която изразява готовност да предостави на всички интересуващи се медии по реда на Закона за достъп до обществената информация данни за всяко едно отстъпено право на строеж.

Няколко часа след това съобщение наш репортер направи проверка и установи, че в информационната система на службата няма нито един такъв договор. Договорите за терените, отдадени на "бедните" магистратски роднини в Приморско са вписани, а за Царево липсват. Не може да се открие нито един договор от 2002 г. до днес. От службата обещаха да проверят какво се е случило.

Това не е единственият сюрприз. Към момента обаче се знае за минимум 54 решения царевския общински съвет за отстъпени права на строеж. Не е изключено да има и други, но за тези 54 решения Mediapool разполага с протокол.

В същото време кметът твърди, че е издал 34 заповеди. Възможно е не всички нуждаещи се да са се възползвали от решението да им се даде терен. Някои просто може да не са имали пари.

Със сигурност обаче други от нуждаещите се са имали в излишък.

Както вече Mediapool писа, в края на декември 2006 г. общинският съвет на Царево ударно гласува раздаването на над 60 терена. В списъка с нуждаещи се има както роми, които са получили право на разгъната застроена площ от 100-150 кв.м, така и роднини на шефове на дирекции от общинската администрация, бивши и настоящи общински съветници и шефове на държавни предприятия.

Техните терени са с разгърната застроена площ (РЗП) над 500 кв.м и се намират на първа линия в квартала Василико. В момента там са построени китни четириетажни хотелчета и апартаменти, в които квадратният метър върви по 1200 евро, показа проверка на Mediapool. (Виж видео)

Особено фрапантен е случаят с офицера от икономическа полиция Георги Дуков, който в края на 2005 г. и началото на 2006 г. е разследвал злоупотребите, констатирани в одитен доклад на Община Царево от Агенцията по финансов контрол. От общо 112 нередности той представя на водещия прокурор Досева само две, които остават без последствие за кмета Петко Арнаудов. Дуков получава парцел от 361 кв.м с право да построи сграда с 542 кв.м разгъната застроена площ.

Споделяне

Още по темата

Още от България