Според ООН наводненията в Пакистан са по-тежко бедствие от цунамито в Азия

Според ООН наводненията в Пакистан са по-тежко бедствие от цунамито в Азия

Според ООН кризата, предизвикана от наводненията в Пакистан е по-лоша от цунамито през 2004 г. в Азия, съобщават осведомителните агенции в понеделник.

"До този момент 138 милиона души са пострадали от наводненията в Пакистан", заяви Маурицио Джулиано, говорител на Бюрото за координиране на хуманитарните дейности на ООН.

"Тази катастрофа е по-лоша от цунамито през 2004 г., от земетресението в Пакистан от 2005 г. и от неотдавнашното земетресение в Хаити", допълни Джулиано.

Бедствието е по-значително, тъй като при земетресението в Пакистан през 2005 г., пострадаха малко над 3 милиона души, при цунамито бяха засегнати 5 милиона души, а при земетресението в Хаити - пак 3 милиона души.

Според ООН най-малко 1600 души са загинали при наводненията в Пакистан за близо две седмици. Около 500 000 са без дом само в региона на Пенджаб. Цунамито в Азия през декември 2004 г. взе 220 000 жертви.

12 милиона души са били засегнати от наводненията в провинциите Пенджаб и Хайбер-Пахтунхва, бившата Северозападна гранична провинция, съобщи пакистанската служба за управление при природни катастрофи. Близо три милиона са били засегнати в Синд, с което общият им брой достига 15 милиона.

Цели региони останаха откъснати от света  заради най-големите наводнения в историята на Пакистан, отбелязва ООН. Изолиран е целият регион на долината Сват, както и части от Пенджаб и провинция Синд, уточняват властите.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?