Според Орбан ЕНП губи влияние и може да възникне нужда от нова партия

Виктор Орбан

Европейската народна партия (ЕНП) - десноцентристки обединен блок в Европейския парламент, губи влияние, тъй като се отклонява към либерални и центристки политики и това трябва да бъде променено, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

"Ако ЕНП не е способна да промени курса си, тогава ще възникне необходимост от нова инициатива в европейската политика, от нова посока", каза премиерът на пресконференция.

"Ако не можем да постигнем промяната в рамките на ЕНП, тогава ще представим нова инициатива в европейския партиен живот, защото трябва да създадем противотежест на възхода на движението на (френския президент Еманюел) Макрон", каза Орбан.

Според унгарския премиер британският министър-председател Борис Джонсън е "един от най-смелите политици в Европа", а Европейският съюз трябва да се стреми към силни стратегически отношения с Великобритания, след като тя напусне блока.

"Смятам, че е необходимо тясно и стратегическо сътрудничество с Великобритания в наближаващия период, когато тя вече няма да е страна членка на ЕС", заяви Орбан. "Смятам Борис Джонсън за един от най-смелите европейски политици", каза унгарският премиер като добави, че целият свят е бил срещу Джонсън и той все пак е спечелил парламентарните избори през декември.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?